Umrla je igralka Nadja Tiller

Magazin 21. Feb 202318:15
Nadia Tiller
Profimedia

Umrla je avstrijska igralka Nadja Maria Tiller, ki je sodila med najbolj znane filmske zvezde nemško govorečega območja v 50. in 60. letih minulega stoletja. V mladih letih je bila miss Avstrije, kasneje je postala ena najbolj privlačnih žensk evropske kinematografije. Skupaj s soprogom Walterjem Gillerjem sta veljala za sanjski par.

93-letna igralka Nadja Maria Tiller je umrla v noči na torek v nemškem Hamburgu, je potrdil družinski prijatelj, sklicujoč se na igralkine sorodnike. Kasneje je za nemške medije novico o smrti igralke potrdila tudi njena hčerka. Za enega najbolj znanih filmov Nadje Tiller velja Das Mädchen Rosemarie (Dekle Rosemarie) iz leta 1958, v katerem je zaigrala prostitutko za petičneže Rosemarie Nitribitt. Satira Rolfa Thieleja o obdobju gospodarskega čudeža je takrat veljala za škandalozen film in je v kinematografe pritegnila množice gledalcev.

Film je bil prikazan na Beneškem filmskem festivalu in prejel zlati globus v ZDA. Vloga ji je prinesla mednarodni preboj: snemala je filme z igralci, kot so Jean-Paul Belmondo, Jean Gabin, Yul Brunner, Rod Steiger in Curd Jürgens. Po številnih celovečercih, ki jih je posnela tudi s soprogom, nemškim igralcem Walterjem Gillerjem, je od 60. let minulega stoletja vedno več delala za televizijo in gledališče. “Z Nadjo Tiller izgubljamo eno od velikih zvezd nemško govoreče povojne kinematografije, legendarno igralko, ki je dolga desetletja oblikovala filmsko in televizijsko krajino,” je v odzivu dejala nemška ministrica za kulturo Claudia Roth.

Rojena na Dunaju, je s soprogom dolgo živela v švicarskem Luganu. Po približno 50 letih sta tamkajšnje domovanje prodala in se leta 2008 preselila v Hamburg. Tam je odraščal Giller, ki je umrl leta 2011. Par se je zadnjič na platnu pojavil skupaj v filmu Leanderja Haussmanna Dinosaurier iz leta 2009. Štiri leta prej je Nadja Tiller zaigrala v filmu Tila Schweigerja Nekaj samo za punce.

Od svojega prvega gledališkega angažmaja leta 1949 v dunajskem gledališču Theatre in der Josefstadt je nekdanja miss Avstrije leta 1949 delala kot igralka in poleg filma in televizije nastopala tudi na odru. Zaigrala je v več kot 120 filmih in serijah. Svojo zadnjo vlogo je odigrala pri 87 letih v gledališču v Braunschweigu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje