V bližini Pulja opazili dve vrsti meduz, ki ju najdemo tudi pri nas (VIDEO)

Magazin 23. Jul 202219:51 0 komentarjev

V morju v bližini Pulja so znova opazili kompasne meduze in velike klobučnjake. "Ta vrsta kopalcem ne povzroča nevšečnosti, ožig kompasne meduze pa je verjetno neprijeten," je za N1 povedala višja strokovno-raziskovalna sodelavka na Nacionalnem inštitutu za biologijo Andreja Ramšak in potrdila, da obe vrsti najdemo tudi v slovenskem morju.

Bralka Špela nas je obvestila, da je med dopustovanjem v Uvali Polje v bližini Pulja v hrvaški Istri v morju opazila kompasne meduze.

Višja strokovno-raziskovalna sodelavka na Nacionalnem inštitutu za biologijo Andreja Ramšak je za N1 potrdila, da so na fotografijah, ki nam jih je posredovala bralka, res kompasne meduze, pa tudi veliki klobučnjaki. “Ta vrsta kopalcem ne povzroča nevšečnosti, ožig kompasne meduze pa je verjetno neprijeten. Obe vrsti sta tudi v slovenskem morju,” je potrdila.

Dodala je, da sicer ni potrebe, da je kopalce zaradi prisotnosti meduz strah, saj ožig kompasne meduze ne povzroča resnih zapletov. “Svetujem pa, da opazujejo vodno okolje, medtem ko se otroci naj ne obmetavajo z meduzami, saj niso žoge,” je svetovala.

Že konec junija smo poročali, da so v Jadranskem morju opazili nevarne meduze. Takrat so iz Centra za raziskovanje morja v Rovinju sporočili, da so na obali zahodne Istre v Jadranskem morju identificirali nove vrste meduz, ki so za ljudi lahko nevarne. Gre za vrste Aurelia solidaAequorea forskaleaRhizostoma pulmo in Chrysaora hysoscella.

“Meduze pogosto nimajo delov telesa ali pa so zaradi staranja neprepoznavne,” so ob tem poudarili. “Tudi takšne meduze lahko človeka, če jih moti, ožgejo, zato se je treba izogibati vsakemu stiku z njimi,” so opozorili.

Center v Rovinju je kasneje objavil tudi zemljevid, na katerem lahko preverite, kje v Jadranu je največ meduz. Oblikovali so ga na podlagi prijav opažanj in prijav prebivalcev, ki so sporočili, kje so opazili posamezne vrste klobučnjakov.

Kako ravnati v primeru ožiga?

V primeru ožiga si ožgano mesto sperite z morsko vodo, ostanke tkiva klobučnjaka pa odstranite s pinceto, še svetuje dr. Kogovšek. Družinski zdravnik iz turistične ambulante v Rovinju Luka Popić pa svetuje, da po stiku z meduzo mesto ožiga namažete z debelim slojem kreme, ki naj, če je le mogoče, vsebuje kortikosteroide. V primeru poslabšanja stanja pa morate poiskati zdravniško pomoč, še svetuje Popić.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!