V hladnih dneh lahko za lepo in sijočo kožo poskrbite z medom

Magazin 17. Jan 202215:45
Med
Profimedia

Naša koža je v zimskem času močno izpostavljena dvema ekstremoma: mrazu in vetru zunaj ter toplemu in suhemu zraku znotraj. Verjetno ni treba dodajati, da to slabo vpliva na našo kožo, zato je dobro poskrbeti za njeno dodatno nego. In kožo lahko zelo dobro negujemo z medom. Ni odveč niti informacija, da naj bi med za kožo (in druge težave) uporabljali že stari Grki in Egipčani.

Med je v tradicionalni medicini že zelo dolgo poznan kot učinkovito sredstvo za lajšanje težav s kožo, ki naj bi imelo številne zdravilne učinke. Zapisi o njegovi uporabi v terapevtske namene naj bi segali celo v leto 2000 pr. n. š., stari Grki in Egipčani naj bi ga uporabljali za zdravljenje kožnih ran in opeklin, čeprav naj bi bil njegov spekter delovanja precej širši. Poznana je njegova uporaba v ajurvedski medicini, kjer so ga uporabljali za zdravljenje ran, ekcemov, opeklin, dermatitisa in drugih kožnih težav, pa v tradicionalni afriški, perzijski in celo malezijski (angl. Traditional Malay Medicine).

Danes se med veliko uporablja tudi v lepotnih preparatih za nego kože, saj naj bi kožo dobro vlažil in nasploh imel pomirjujoč učinek. Ohranjal naj bi jo mladostno, uravnaval tudi njen pH. Njegovo delovanje naj bi prodrlo vse do kožnih celic. Prav zaradi močnega vlažilnega in pomirjujočega učinka naj bi bil primeren za suho in občutljivo kožo. Za nego kože naj bi ga uporabljale tudi nekatere ameriške zvezdnice.

Kako uporabljati med za lepotno nego kože?

V zimskem času, ko je naša koža še zlasti na udaru, je dobro poskrbeti tudi za njeno ustrezno nego. Med je torej ena izmed možnosti, ki lahko še zlasti blagodejno deluje na kožo. Uporabimo ga lahko kot sestavino v maski za obraz ali kupimo preparat, v katerem je večja koncentracija medu. Osnovna maska za obraz je lahko izključno iz čistega medu, ki ga nanesemo na očiščen obraz in pustimo delovati približno 20 minut, nato temeljito speremo. Za piko na i lahko dodamo nekaj kapljic limone ali eteričnega olja limone – zaradi vitamina C. Sestavine, ki jih lahko še dodamo v domačo medeno masko, so: nekaj kapljic izbranega eteričnega olja, jajčni beljaki, kokosovo olje, jogurt, avokadovo olje … Medeno masko je sicer dobro nanašati na rahlo navlaženo kožo, saj se tako lažje izpere.

Profimedia

Primer vlažilne medene maske: Zmešajte dve žlici medu in dve žlici stopljenega kakavovega masla ter po želji dodajte dve kapljici eteričnega olja bergamotke, sivke ali čajevca. Nanesite na očiščen obraz in pustite delovati nekaj minut, nato dobro izperite.

Primer domačega pilinga za telo z medom: Zmešajte dve skodelici medu, pol skodelice olja grozdnih pečk, šest žlic ekološkega kakava v prahu ter dve skodelici grobo mlete soli. Zmes lahko nanesete na celotno telo, pustite delovati in nato izperite. Ostanek shranite v primerni embalaži.

VIR: medicalnewstoday.com in sheknows.com