V Italiji je vojna podražila sladoled, kaj pa pri nas?

Gospodarstvo 17. Maj 202211:25 > 14:54 1 komentar
PROFIMEDIA

Poletje se bliža, temperature se višajo in marsikdo že pogleduje proti slaščičarnam. Vendar bi lahko sladoledne užitke to sezono pokvarile podražitve, iz Italije namreč že poročajo o dvigu cen.

V Italiji, kjer si je leta 2021 vsak prebivalec privoščil približno 2,8 kilograma sladoleda iz slaščičarn, se je ta pred letošnjim poletjem podražil za deset odstotkov. Kot piše italijanska tiskovna agencija ANSA, je skok cen posledica dražjih sestavin in elektrike. Po podatkih italijanskega statističnega urada Istat se je sladkor letos podražil za 6 odstotkov, mleko za 7 ter jajca za 9 odstotkov.

Glavni razlog za višje cene sestavin in energentov je vojna v Ukrajini. Kot so ocenili pri italijanskem združenju kmetov Coldiretti, bodo višji stroški prizadeli 39.000 sladoledarn po državi, ki zaposlujejo 75.000 ljudi. Letno vsi italijanski sladoledarji za proizvodnjo porabijo 220 milijonov litrov mleka, 64 milijonov kilogramov sladkorja, 21 milijonov kilogramov svežega sadja ter 29 milijonov kilogramov ostalih produktov. V nam bližnji Gorici in Trstu se cene za kepico sladoleda gibajo med 1,5 in 2,5 evra.

Kakšne so cene v Sloveniji

Cene sladoleda so narasle tudi pri nas, saj se je ta po podatkih Statističnega urada v enem letu podražil za 1,7 odstotka. Še bolj pa so se podražile nekatere sestavine. Tako je cena jajc v enem letu narasla za 13, cena mleka pa za 12 odstotkov še kažejo podatki.

Kako so spreminjali cene, smo preverili po slaščičarnah in kavarnah v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Večina je cene sladoleda že dvignila, razlogi za to pa so vse višje cene surovin. V ljubljanski kavarni Cacao so kepico sladoleda podražili za 20 centov in tako običajna kepica pri njih zdaj stane 2,4 evra. Prav toliko stane tudi kepica sladoleda v slaščičarni Lolita, kjer so cene že dvignili, nadaljnjih podražitev pa ne načrtujejo. Tudi v tivolski kavarni MiniCafe golf so cene že dvignili, in sicer za 10 oziroma 20 centov. Običajna kepica pri njih stane 2 evra.

Vse dražje sestavine za sladoled pa povzročajo preglavice tudi drugod po Sloveniji. V mariborski Pohorski kavarni sladoleda še niso dražili. Kot so nam povedali, si tega tudi ne želijo, če pa ne bo šlo drugače, bodo ceno dvignili za 10 centov. Trenutno tam kepico sladoleda dobite za 1,7 evra.

Cene sladoleda pa so se dvignile tudi v slovenski Istri. Kot so nam pojasnili v koprski kavarni Kapitanija, so tako kot ostali slaščičarji v mestu sladoled podražili tudi pri njih. Sladoled je dražji za približno 15 odstotkov, kepica pa zdaj stane 2,1 evra. Kako močno so poskočile cene sestavin, nam je orisal David Delfar, ki z družino vodi Kapitanijo. “Zamrznjene maline, ki jih dodajamo v enega od sladoledov, so lani stale 3,2 evra za kilogram. Letos stanejo 7,2 evra,” je povedal.

Vsi sogovorniki novega višanja cen sladoledov ne načrtujejo. Opozarjajo pa, da so razmere nepredvidljive in bi jih nov val podražitev sestavin prisilil, da znova povišajo svoje cene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje