VIDEO: Kako je bil videti lunin mrk iz Slovenije

Slovenija 16. Maj 202208:05 > 08:47 0 komentarjev

Za tiste, ki vstajajo zgodaj, je bilo nebo v ponedeljek zjutraj drugačno kot sicer. Luna je namreč začela zahajati v Zemljino senco, kar smo okrog 6. ure zjutraj v Sloveniji lahko videli kot delni lunin mrk. Najlepše je bil viden na južni polobli.

V ponedeljek zjutraj ob 6.12 je nastopil lunin mrk. V Sloveniji je bil videti kot delni mrk, med njim pa se je Luna obarvala v rahlo rdečkasto barvo (krvavi lunin mrk). Videoposnetek mrka pri nas je na Twitterju objavil slovenski zavod za promocijo in popularizacijo astrofizike Cosmolab.

V Sloveniji smo zaradi svoje lege lahko videli le delni lunin mrk. Luna je začela prehajati v Zemljino senco ob 4.27, popolni mrk pa je bil ob 5.28. Pri nas je Luna zašla ob 5.31, kar pomeni, da je začela zahajati ravno med popolno fazo mrka. Ko so drugod opazovali popolni mrk, je bila Luna pri nas torej že pod obzorjem.

Mrk so lahko v celoti najlepše opazovali v Južni Ameriki, v vzhodnem delu Severne Amerike, v večjem delu Atlantskega oceana in v jugovzhodnem delu Tihega oceana. Tako so potek popolnega mrka dokumentirali v Mehiki:

lunin mrk, mehika
REUTERS CONNECT

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!