V Kinoteko prihajajo knjižni junaki iz zbirke Sinji galeb, ki praznuje 70 let

Magazin 30. Sep 202215:15
Sinji galeb
Foto: Kinoteka

V letu, ko Sinji galeb, najstarejša knjižna zbirka za mlade v Sloveniji, praznuje 70. obletnico − v Mladinski knjigi so ta visoki jubilej praznovali z izdajo 3 novih mladinskih romanov in 8 ponatisov klasičnih del – so pri založbi v sodelovanju s Slovensko kinoteko pripravili cikel filmskih predstav, poklon domačim in tujim knjižnim junakom na filmskem platnu.

To so filmi, ki so nastali kot adaptacija mladinskih knjižnih uspešnic oziroma svojo snov in junake črpajo iz pravljičnega sveta literature. Program se bo odvil v dvorani Slovenske kinoteke v treh sobotah v oktobru, četrto soboto pa bo na sporedu zaključna prireditev – celodnevni filmski maraton.

Tako bo 1. oktobra na sporedu filmska priredba mladinske knjižne uspešnice Bratovščina Sinjega galeba v režiji hrvaškega režiserja Branka Bauerja. Mladinski film, posnet po knjižni predlogi Toneta Seliškarja, je že leta 1953 navduševal jugoslovansko mladino, 17 let pozneje pa je zgodba dobila še svojo televizijsko upodobitev, nadaljevanko v 8 delih režiserja Franceta Štiglica. Teden dni pozneje bo na sporedu projekcija animiranega filma Hiša pravljic, ki v ospredje svoje pripovedi postavi raznovrstne in raznolike pravljične junake in junakinje, ki jih dobro poznamo iz otroške in mladinske literature. Na tretji projekciji se bomo posvetili enemu najbolj prepoznavnih slovenskih mladinskih junakov – Kekcu. Filmski program, posvečen obletnici zbirke Sinji galeb, bomo zaključili z velikim maratonom prvih štirih filmov z enim najprepoznavnejših knjižnih junakov vseh časov – Harryjem Potterjem.

S programom Knjižni junaki na filmskem platnu se želimo pokloniti obema medijema ter tako omogočiti ogled kakovostnih in estetsko raznolikih filmskih interpretacij knjižnih del. Vsako projekcijo bomo uvedli z nagovorom, s katerim bomo našim mladim gledalcem predstavili ustvarjalni kontekst in ozadje predvajanega filma ter tako občinstvo pripravili na aktivno in pozorno gledanje.

Program filmov:

– sobota, 1. 10., ob 17.00: Sinji galeb, Branko Bauer, Jugoslavija, 1953

– sobota, 8. 10., ob 17.00: Hiša pravljic (Kérity, la maison des contes), Dominique Monféry, Francija/Italija, 2009

– sobota, 22. 10., ob 17.00: Kekec, Jože Gale, Slovenija, 1951

– ponedeljek, 31. 10., od 10.00/od 11.00 naprej: Maraton Harry Potter

O zbirki Sinji galeb:

Zbirko Sinji galeb je leta 1952, le 7 let po ustanovitvi založbe Mladinska knjiga, ki se je zavezala, da bo izdajala kakovostno literaturo za otroke in mladino, zasnoval pesnik Ivan Minatti. Sredi 80. let prejšnjega stoletja je njegovo delo nadaljeval Marko Uršič, sledil mu je Vasja Cerar, kratek čas jo je urejal tudi Boštjan Gorenc, zdaj je zanjo odgovorna Alenka Veler.

Sinji galeb
DDD

Minatti je v zbirko Sinji galeb od vsega začetka uvrščal priljubljene in kakovostne knjige tujih avtorjev in avtoric, k pisanju pa spodbujal domače pisatelje in pisateljice. Dr. Marjana Kobe je ob 50-letnici zbirke zapisala, da je v polstoletni dobi v tej zbirki prvič izšel dobršen del izvirnih slovenskih proznih besedil, ki so danes kanonski teksti; in da je zbirka s prevodno literaturo pokrila tako rekoč vse evropske dežele, širno Rusijo, ZDA, Kanado, reprezentativni zgledi zastopajo Azijo, Južno Ameriko, Afriko in Avstralijo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.