V Liguriji odkrili najstarejši grob dojenčice v Evropi

Magazin 15. Dec 202106:47 0 komentarjev
Grob
(Fotografija je simbolična). PROFIMEDIA

Raziskovalci so se v Italiji dokopali do pomembnega odkritja. Odkrili so grob izpred 10.000 let, v katerem je bila pokopana dojenčica.

V italijanski deželi Ligurija so odkrili grob izpred 10.000 let, v katerem je bila pokopana 40 dni stara dojenčica, je dognanje članka v novi številki znanstvene revije Scientific Reports povzela italijanska tiskovna agencija Ansa. V najstarejšem tovrstnem odkritem grobu na evropskih tleh so ob trupelcu našli še nekaj nakita in amuletov.

Posmrtne ostanke so odkrili v jami v bližini mesta Albenga. Dojenčico so italijanski raziskovalci poimenovali Neve, kar v prevodu pomeni Sneg.

Raziskava je potekala pod okriljem več italijanskih univerz – v Bologni, Genovi in Ferrari – v sodelovanju s tržaškim raziskovalnim centrom Sincrotrone Elettra, v njej pa so sodelovali profesorji Stefano Benazzi, Fabio Negrino in Marco Peresani.

Po besedah Benazzija je odkritje izjemnega pomena. “Pomagalo nam bo zapolniti številne vrzeli ter osvetliti starodavno družbeno ureditev in pogrebne rituale naših naših prednikov,” je njegove besede povzela Ansa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!