V Prekmurju opazili redek vremenski pojav

Magazin 08. Jun 202309:40 0 komentarjev
lijakasti oblak, neurje, vreme
FOTO: Kevin Režonja/FACEBOOK/neurje.si

Mnogi, ki ta pojav vidijo, zaradi njegove oblike menijo, da gre za tornado, vendar ni tako, čeprav sta pojava lahko povezana.

V sredo je močno neurje zajelo Prekmurje, nad Lendavo se je ob tem pojavil tudi pri nas nevsakdanji lijakasti ali lijasti oblak, poroča portal Sobotainfo.com. Mnogi, ki ta pojav vidijo, zaradi njegove oblike menijo, da gre za tornado, vendar ni tako, čeprav sta pojava lahko povezana.

Zametek tornada

Lijakasti oblak je stožcu ali igli podobna štrlina, ki sega od dna deževnega oblaka proti tlom ali vodni površini, piše Wikipedia.

Gre za oblak vodnih kapljic, ujet v vrteči se stolpec vetra, ki pa tal ne doseže. Lijakasti oblaki se najpogosteje oblikujejo v povezavi s superceličnimi nevihtami. So pa pogosto, vendar ne vedno, predhodnik tornadov. Lani avgusta so bili podobnemu pojavu priča Ljubljančani, o čemer smo pisali. Takrat je meteorolog Brane Gregorčič za N1 povedal: “Za nastanek tornada mora tak oblak doseči tla in prepotovati določeno razdaljo po tleh, šele nato lahko govorimo o tornadu, ki na svoji poti, v ozkem pasu povzroča materialno škodo. Ti pasovi so navadno široki med sto in dvesto metrov.” Kot piše portal, so tovrsten pojav v Pomurju nazadnje videli leta 2009, ko so se pojavili kar trije lijakasti oblaki, med Lendavo in Petišovci.

lijaksti oblak, vreme, neurje, Prekmurje lijaksti oblak, vreme, neurje, Prekmurje
FOTO: Leon Hartman/FACEBOOK/neurje.si
lijaksti oblak, vreme, neurje, Prekmurje lijaksti oblak, vreme, neurje, Prekmurje
FOTO: Kevin Režonja/FACEBOOK/neurje.si

Lijakastim oblakom podobni vremenski pojavi so tudi trombe in morske pijavice ali pijavke. Kar pa zadeva tornade, ti v Evropi niso tako redki, kot bi mislili. Pri nas so ga nazadnje zaznali 23. avgusta 1986, ko je močan vrtinčast vihar v ozkem pasu prepotoval kar 34 kilometrov dolgo pot po Notranjski, od Hotedrščice do Ljubljanskega barja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!