Vam rastline hitro odmrejo? Obstaja začimba, ki lahko to prepreči

Magazin 04. Jul 202215:37 0 komentarjev
rastline
PROFIMEDIA

Skrb za rastline je lahko kar težavna naloga, saj ne gre zgolj za zalivanje. Ob tem se je namreč treba boriti tudi proti škodljivcem, plevelom, glivam in v teh dneh, ko je zelo vroče, tudi suši.

Z znanjem dobro podkovani vrtnarji uporabljajo trik, s katerim si lahko skrb za rastline precej olajšate. Če imate to smolo, da vam rastline hitro odmrejo, svetujejo uporabo priljubljenih začimb, ki lahko to preprečijo. Čeprav lahko rastline odmrejo oziroma uvenijo v katerikoli življenjski dobi, so za ta pojav najbolj dovzetne sadike, in sicer dva do tri tedne po kalitvi.

Eden od pogostih razlogov, ki škodujejo rastlinam, je bolezen, ki jo povzroča več različnih patogenov. Ta prizadene tako, da uniči ali oslabi semena oziroma sadike, preden vzkalijo ali po tem. Simptomi bolezni so vidni po vsej rastlini, posledično pa rastlina začne odmirati. Nekateri simptomi vključujejo poškodbe na steblu, ki lahko postane tenko in žilavo, pojavijo se lahko listne pege, na steblih in listih se lahko razvije siva plesen, korenine pa lahko včasih popolnoma zgnijejo.

Cimet kot rešitev za številne težave rastlin

Po podatkih oddelka za hortikulturo Univerze Wisconsin-Madison lahko tovrstno bolezen povzročijo glive, ki se širijo prek tal in onesnaženih predmetov, kot so vrtno orodje in posode za rastline. Okužba lahko povzroči gnitje korenin in je za rastlino usodna. Okužene sadike bodo iz zemlje prišle zdrave, vendar bodo kmalu ovenele in odmrle.

Obstaja pa začimba, ki vam lahko pomaga v boju s to boleznijo, in sicer cimet. “Cimet uniči glive in poskrbi za zdravo rast rastlin,” je pojasnila hortikulturistka Lindsey Hall in dodala, da je dovolj že to, da cimet potresete po tleh, kjer so obolele rastline. Cimet ima namreč močne protiglivične lastnosti.

rastline
PROFIMEDIA

Študija iz leta 2012, objavljena v Journal of Traditional Chinese Medicine, je pokazala, da izpostavljenost cimetovemu olju znatno spremeni celice kandide, poškoduje celične stene in organele ter na koncu ubije celice. Ta postopek je mogoče ponoviti z različnimi vrstami gliv.

Poleg tega cimet pomaga tudi v boju proti mravljam in drugim vrtnim insektom. “Vonj cimeta je premočan za te škodljivce, zato ga lahko potresete kar po rastlini,” pa je povedal Ray Brosnan, strokovnjak za vrtnarjenje. Kot je še dodal, enako velja za male živali, kot so veverice in zajci. Takoj ko bodo zavohali močan vonj po cimetu, se bodo umaknili.

Če želite torej ohraniti rastline zdrave, ne bo dovolj le zalivanje, temveč tudi preventiva. Cimet pa pomeni enostavno rešitev za številne nadloge, ki zavirajo rast vaših rastlin.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.