Večina Slovencev do spleta dostopa prek mobilnega telefona

Magazin 24. Jul 202208:43 > 08:46 0 komentarjev
referendum - mladi
Borut Živulovič /BOBO

Raziskava med 1,65 milijona slovenskimi uporabniki interneta je pokazala, da velika večina Slovencev do spletnih vsebin dostopa prek mobilnega telefona. Med brskalniki vodilni delež ohranja Chrome, večina uporabnikov pa ima pametne telefone z operacijskim sistemom Android.

Velika večina Slovencev oziroma 79,45 odstotka do spletnih vsebin dostopa prek mobilnega telefona, kaže raziskava podjetja iPROM o tehnoloških značilnostih naprav, s katerimi spletni uporabniki dostopajo do digitalnih medijev. Če skoraj štiri petine Slovencev do digitalnih medijev dostopa preko pametnih telefonov, pa jih nekaj več kot petina (20,55 odstotka) vsebino v digitalnih medijih še vedno poglobljeno raziskuje prek računalnikov, kaže med tednom objavljena raziskava iPROM.

V zadnjem letu se je rast dostopa do spleta preko mobilnih telefonov v primerjavi s preteklimi obdobji sicer upočasnila, znašala je pet odstotnih točk.

Raziskava je po navedbah iPROM letos prvič zaznala trend rasti dostopov do digitalnih vsebin z uporabo pripomočkov za navidezno resničnost, vendar odstotek takšnih naprav še vedno ostaja zanemarljiv (0,01 odstotka).

Delež uporabe brskalnikov na računalnikih se med lanskim in letošnjim junijem ni bistveno spremenil. Vodilni tržni delež ohranja brskalnik Chrome (65,30 odstotka), ki mu sledita Firefox (18,48 odstotka) in Safari (7,46 odstotka). Največjo rast uporabe, 40-odstotno, je v analiziranem obdobju zabeležil brskalnik Edge, ki ga je junija letos uporabljalo 4,25 odstotka Slovencev. Kot so pojasnili raziskovalci, je rast posledica ukinitve brskalnika Internet Explorer letos.

Velika večina uporabnikov, 77,55 odstotka, za dostop do digitalnih medijev uporablja pametne telefone z operacijskim sistemom Android, kar še utrjuje njegov položaj vodilnega mobilnega operacijskega sistema v Sloveniji. Uporaba Androida se je v enoletnem obdobju povečala za 5,65 odstotka. Applov mobilni operacijski sistem (iOS) medtem dosega 22,45-odstotni tržni delež.

Raziskavo je družba iPROM izvedla med junijem 2021 in junijem 2022, v njej pa je sodelovalo 1,65 milijona slovenskih uporabnikov interneta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!