Stojmenova Duh: Lotili se bomo tudi sovražnega govora na spletu

Slovenija 28. Maj 202218:26 > 19:02 3 komentarji
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je na zaslišanju pred pristojnim parlamentarnim odborom napovedala analizo stanja na področju digitalne preobrazbe in nadaljevanje dosedanjih ukrepov, ki so se izkazali kot dobri. Med prioritetami je navedla zmanjšanje digitalnega razkoraka in oblikovanje podlage za učinkovito digitalno preobrazbo družbe. Odbor je podprl predlog, da je Stojmenova Duh primerna kandidatka za ministrico, z devetimi glasovi za in štirimi glasovi proti.

Kandidatka za ministrico brez listnice, pristojno za digitalno preobrazbo, je v predstavitvi pred člani odbora DZ za notranje zadeve zagotovila, da z ekipo ne bodo rušili tega, kar je bilo v preteklosti narejeno dobro. “Skrbno bomo pregledali dosedanje delo, delo strateškega sveta, delo posameznih resorjev. Pogledali bomo, kaj je narejeno, kakšni so bili ukrepi, kaj je treba dopolniti in kaj narediti od začetka,” je dejala.

Napovedala je, da bodo zagotovili digitalno usposobljeno prebivalstvo in zmanjšali digitalni razkorak tako geografsko kot po spolu, starosti in materialnem statusu. Prizadevali si bodo tudi za zagotavljanje dostopa do IKT za socialno ogrožene skupine in poskrbeli za ustrezno in dostopno digitalno infrastrukturo vseh gospodinjstev, ki bo ne glede na lokacijo omogočala hiter prenos podatkov. Napovedala je visoko stopnjo digitalizacije javnih storitev in upoštevanje pravila, da se za podatke vpraša le enkrat.

Stojmenova Duh je dejala, da bodo spodbujali tehnologije prihodnosti, pri čemer pa tehnologij zaradi hitrih sprememb, ki se jim je treba sproti prilagajati, ne navaja. “Sledili bomo spremembam in jih spodbujali,” je povedala in dodala, da bodo poskrbeli tudi za ustrezno raven varnosti in zasebnosti na internetu, na področju digitalne preobrazbe podjetij pa preko namenskih razpisov podpirali preobrazbo inovativnih podjetij.

Za učinkovito digitalno preobrazbo je Stojmenova Duh izpostavila nujnost oblikovanja ustreznega regulatornega okvirja. Napovedala je spremembo zakonodaje, ki bo celovito uredila učinkovito uresničevanje svobode interneta, še posebej varovanje pravic uporabnikov do zasebnosti.

Poseben poudarek bo na zdravstvu, pravi Stojmenova Duh. Kot je napovedala, bodo uvedli digitalna orodja, s katerimi bodo posodobili obstoječe sisteme v zdravstvu, ki morajo postati interoperabilni.

Napovedala je popularizacijo elektronskega poslovanja z državo in ureditev elektronskega podpisa povsod. Spodbujali bodo tudi elektronsko participacijo državljanov ter preverili možnosti za izvedbo e-referendumov, e-volitev in vseh participativnih postopkov s strani državljanov.

Kot pravi, je glede na časovne in finančne okvirje treba postaviti jasne prioritete in določili merljive kazalnike, ki bodo transparentno predstavljeni. Lotili se bodo tudi sovražnega govora na spletu, napoveduje.

Pristojni parlamentarni odbor je podprl predlog, da je Stojmenova Duh primerna kandidatka za ministrico, z devetimi glasovi za in štirimi glasovi proti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje