Veste, čemu služijo gumijaste “dlačice” na pnevmatikah?

Magazin 02. Feb 202418:48 0 komentarjev
Pnevmatika
Foto: PROFIMEDIA

Ste opazili, da imajo pnevmatike vašega jeklenega konjička gumijaste "dlačice"? Veste, čemu služijo?

Strokovnjaki, ki se spoznajo na pnevmatike, so za spletni portal Index.hr pojasnili, da se gumijaste “dlačice” nahajajo na delu pnevmatike, ki se imenuje bočnica. Po njihovih besedah so rezultat postopka izdelave pnevmatike in nastanejo, ko se v kalup odtisne nova pnevmatika.

Takrat odvečna oziroma nepotrebna guma “uide” skozi majhne luknje oziroma kanale v kalupu. Ko se guma ohladi in strdi, ti drobni prameni oziroma dlačice ostanejo pritrjeni na površino gume. Gre torej za nič drugega kot ostanke zapletenega procesa, v katerem nastanejo močne in trpežne pnevmatike, ki vsak dan poskrbijo za varno vožnjo z vašim jeklenim konjičkom.

Kljub temu imajo pomembno vlogo: dokazujejo, da v pnevmatiki ni ujetih plinov ali zračnih mehurčkov, ki bi lahko poslabšali njeno strukturno celovitost in zmogljivost.

Zanimivo je, da ni točno določenega števila “dlačic”, ki jih bo imela vsaka posamezna pnevmatika, odvisno je od oblike in velikosti pnevmatik, poroča Index.hr. Na varnost vožnje zaradi svoje pozicije ne vplivajo, prav tako nimajo vpliva na to, kako dobro se vaša pnevmatika oprijema cestišča.

Kaj pa, če “dlačic” po določenem času na pnevmatiki ne vidite več? Brez skrbi, med vožnjo se obrabljajo, njihova prisotnost oziroma odsotnost pa ne dokazuje, ali je pnevmatika varna. Veliko bolj pomembno je, da redno preverjate, ali so pnevmatike obrabljene, torej, kakšen je njihov profil in ali imajo kakšne razpoke ter izbokline.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!