Veste, da obstaja elektrarna, po kateri lahko smučate in plezate?

Magazin 11. Okt 202214:30
copenhill
Foto: Profimedia

Tako je, takšna elektrarna zares obstaja, na njej pa je možnih še nekaj drugih aktivnosti. Poglejte, kje jo najdete.

To ni samo elektrarna – je sežigalnica odpadkov, v kateri pridobivajo toplotno energijo in elektriko. Sežig odpadkov poteka skoraj brez emisij CO2. In kje najdete to neobičajno zgradbo? Na Danskem v Københavnu, kjer si nadvse prizadevajo postati prijaznejši do narave. Morda ste že slišali, da Danci radi kolesarijo in da skoraj ni človeka, ki ne bi bil lastnik kolesa. Naredili pa so še mnogo več od tega, saj so si postavili cilj, da postanejo povsem brezogljični.

Elektrarno si je zamislil arhitekt Bjarke Ingels in poskrbel tudi za rekreacijo in zabavo meščanov.

elektrarna
Profimedia

Kaj vse lahko počnete na elektrarni?

Nenavadno je že to, da se vsak obiskovalec lahko z dvigalom popelje na vrh elektrarne, imenovan CopenHill. V dvigalu boste v angleškem jeziku slišali kratko predstavitev, na vrhu pa lahko naročite skodelico kave ter druge pijače in prigrizke. Razprostrl se bo pogled na mesto, v daljavi pa že lahko uzrete švedsko mesto Malmö. Ob večerih lahko uživate ob koncertih in drugih prireditvah.

Elektrarna združuje tudi športne navdušence, saj nudi prostor kar nekaj aktivnostim: smučanju, plezanju, pohodništvu in teku.

Smučanje je možno tako pozimi kot v drugih letnih časih, saj se boste spustili po posebni travnati površini, ki omogoča drsenje tudi, ko ni snega. Za plezalce se na pročelju v nebo vije dolga plezalna stena z oprimki, ki čaka, da jo preplezate. Ob smučarski progi pa je poskrbljeno za pohodnike in tekače, saj je pot speljana med grmički in drugim zelenjem.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.