Veste, zakaj si Britanci v novembru pripnejo rdeč makov cvet?

Magazin 15. Nov 202108:00 0 komentarjev
kraljevi par
Profimedia

November je za prebivalce Velike Britanije poseben mesec, ko se s pomočjo njim tako ljube tradicije poklonijo spominu na 1. svetovno vojno.

Zagotovo ste se ob pogledu na fotografije kraljeve družine že kdaj spraševali, zakaj tako zelo pogosto pri srcu nosijo rdeč makov cvet. Z njim lahko videvamo prav vse, od kraljice Elizabete II. do Meghan Markle. November je v Veliki Britaniji torej mesec rdečega maka, ki si ga na Otoku pripnejo prav vsi.

Gre za tradicijo, ki jo Britanci in preostale članice “Commonwealtha” negujejo že vse od konca 1. svetovne vojne, vsako leto pa 11. novembra praznujejo tako imenovani “Remembrance Day” (dan spomina).

Na ta dan se tako spominjajo čisto vseh, ki so kdaj padli v vojni pod zastavo Velike Britanije, mak pa so si simbolično izbrali zato, ker je med 1. svetovno vojno v belgijski Flandriji na rdečih makovih poljih krvavo padlo na tisoče britanskih vojakov. Na vse padle borce se spomnijo tudi ob različnih proslavah s tradicionalno dvominutno tišino. Nošenje cvetov so nekajkrat poskusili tudi odpraviti, a so se ljudje vedno uprli, zato rdeč mak ostaja priljubljena tradicija, ki danes opominja predvsem na veliko izgubo in nesmisel vojnega časa.

Kate Middleton
Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!