Veterinar razkril 5 živali, ki jih nikoli ne bi želel imeti za hišne ljubljenčke

Magazin 24. Apr 202405:11 1 komentar
Veterinar razkril 5 živali, ki jih nikoli ne bi želel imeti za hišne ljubljenčke
Foto: Zajem zaslona/TikTok

Izbira hišnega ljubljenčka je lahko zelo vznemirljiva, vendar pa se mnogi ljudje ne zavedajo, da nekatere živali niso primerne za življenje v domačem okolju. Veterinar iz Velike Britanije je razkril pet živali, pri katerih bi morali dvakrat premisliti, preden jih sprejmemo v svoj dom.

Ko se odločamo za novega hišnega ljubljenčka, pogosto iščemo tisto pravo bitje, ki bo prineslo radost, ljubezen in srečo v naš dom. Vendar pa obstajajo nekatere živali, ki kljub svoji edinstvenosti niso primerne za življenje v zaprtih prostorih ali za povprečnega lastnika.

Na TikToku je britanski veterinar, znan kot @ben.the.vet, naštel pet živali, za katere je dejal, da jih ne bi želel imeti za hišne ljubljenčke. Veterinar je pojasnil, da se pri svojem poklicu srečuje z raznolikimi živalmi, kar mu daje vpogled v prednosti in slabosti določenih ljubljenčkov. V videu, ki je hitro postal viralen, je podrobneje razložil, zakaj bi nekatere izmed njih lahko bile izziv za lastnike.

Tukaj je seznam živali, ki jih je omenil:

Papiga

Prva na njegovem seznamu je papiga. Poudaril je, da ne boste mogli nikoli več uporabljati ponve z neprijemljivo mineralno prevleko, saj je lahko plin, ki se sprosti pri kuhanju na takšnih površinah, za papige smrtno nevaren. Poleg tega je poudaril, da so papige lahko odlični hišni ljubljenčki, vendar jim je zelo težko zagotoviti dovolj prostora in psihične stimulacije, saj gre za bitja, ki bi najraje prosto letala v divjini in raziskovala naravno okolje.

@ben.the.vet 5 species of pet that I personally as a vet wouldn’t have / would advise you to think very carefully about before getting (and in the case of number 4 please do not get them under any circumstance) #learnontiktok #veterinary #animals #petsoftiktok #benthevet ♬ 好可爱的宝宝 – 如期而至

Miš

Na drugem mestu se je znašla miš. “Če imajo srečo in če res dobro skrbite zanje, povprečna miš živi eno ali dve leti,” je povedal veterinar. Miši so odlični ljubljenčki, na katere se zlahka navežeš, a po njegovem mnenju živijo prekratko in je ločitev od njih preveč boleča.

Zajec

Nekateri boste morda presenečeni, ko boste slišali, da je tudi zajec ena od živali, ki jo je omenil. Čeprav so zajci priljubljeni hišni ljubljenčki, je pomembno vedeti, da niso primerni za vsakogar, saj zahtevajo posebno nego. Veterinar opozarja, da so zajci občutljivi in ne marajo pretirane pozornosti. “Kljub splošnemu prepričanju niso najboljša izbira za otroke, saj so naravni plen za druge živali in zato zelo plašni,” je pojasnil. “Ne marajo, da jih ljudje držijo v naročju, poleg tega pa je treba biti z njimi nadvse previden, saj imajo zelo krhke kosti.” Veterinar je opozoril tudi na težave z želodcem in zobmi, ki so pogoste pri zajcih, kar lahko privede do nepričakovanih stroškov pri veterinarju. Dodal je, da imajo zajci stroge prehranske zahteve ter potrebujejo redno čiščenje.

Opica

“Številka štiri so vse vrste opic. Morda si zdaj mislite: ‘Zakaj govori o opicah? Nihče nima opice za hišnega ljubljenčka’,” je povedal veterinar in opozoril na nenavadno dejstvo v Združenem kraljestvu. Kljub splošnemu prepričanju, da opice niso tipični hišni ljubljenčki, je v Veliki Britaniji svoje domove dobilo kar 5.000 opic.

Dihur

Veterinar je opisal dihurje kot radovedna, živahna bitja s privlačno osebnostjo, vendar je poudaril, da so tudi zelo zahtevni. “So zelo inteligentni in potrebujejo veliko interakcije ter veliko prostora. Res niso za vsakogar,” je povedal. Poleg tega je opozoril na njihov vonj in potencialno nevarnost ugriza, kar zahteva posebno pozornost in ravnanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje