Veterinarka razkrila, katerih pasem psov nikoli ne bi imela

Magazin 10. Apr 202405:07 1 komentar
pes pri veterinarju
Foto: PROFIMEDIA

Res so zelo prikupni, a po mnenju strokovnjakinje vas bo skrb za teh pet priljubljenih pasem psov stala celo premoženje.

Ko se odločate za novega kosmatinca v svojem življenju, je treba upoštevati več dejavnikov. Ali bo pes primeren za vaš način življenja? Koliko energije ima in ali si lahko privoščite stroške veterinarske oskrbe? To so le nekatera vprašanja, ki si jih morate postaviti, preden se odločite za štirinožnega družinskega člana.

Vendar se mnogi odločajo tudi na podlagi tega, kako ljubke so nekatere pasme – in če vam je to pomembno, imamo slabe novice.

Veterinarka Alicia je namreč v videu, ki ga je objavila na TikToku, poudarila, da lepota ne bi smela biti dejavnik, ki ga je treba upoštevati pri izbiri. Naštela je pasme, ki bi se jim zaradi dolgega seznama zdravstvenih težav raje izognila, piše britanski The Sun.

Čovčov

Čovčov, ki je videti kot prikupen medvedek, se odlično znajde v vlogi čuvaja. Vendar ima ta priljubljena pasma vrsto zdravstvenih težav, ki lahko lastnika stanejo celo premoženje.

Čovčovi so nagnjeni k boleznim oči, natančneje težavam z vekami (entropija), displaziji kolkov, bolečinam v sklepih, sladkorni bolezni in celo alergijam, zaradi katerih jih srbi koža.

Cavalier King Charles španjel

Po podatkih organizacije Peta je Cavalier King Charles španjel med najbolj nezdravimi pasmami psov na svetu. Težave so tako resne, da je sodišče v Oslu na Norveškem prepovedalo nadaljnjo vzrejo te pasme.

Ta ljubka pasma naj bi bila nagnjena k okvaram sluha in vida, srčnim boleznim, prekomerni teži, sivi mreni in alergijam, poleg tega pa je vzrejena tako, da ima čim manjšo glavo, zaradi česar možgani nimajo dovolj prostora.

Bokser

Tudi ta pasma – še ena priljubljena izbira mnogih – je podvržena številnim zdravstvenim težavam.

Kot so pojasnili pri društvu Animal Friends, se pri bokserjih najpogosteje pojavlja rak, ki po podatkih britanskega kinološkega kluba predstavlja skoraj 40 odstotkov smrti.

Poleg tega so pogosto izpostavljeni mastocitomu, kožnemu tumorju, in nagnjeni k vrsti potencialno smrtno nevarnih srčnih obolenj, kot je kardiomiopatija.

Bokserji imajo težave tudi z metabolizmom, slabšemu delovanju ščitnice, napihnjenosti in zasuku želodca. Ne usodne, a vseeno skrb vzbujajoče so tudi težave s kostmi in sklepi ter prekomerno slinjenje ali dihanje.

Mops

Morda so mopsi med najbolj simpatičnimi štirinožnimi prijatelji na svetu, a žal lahko lastnikom povzročijo precejšnje stroške pri veterinarju.

Med najpogostejšimi zdravstvenimi težavami mopsa so sindrom brahicefalične obstruktivne dihalne poti, rak, displazija kolkov ter težave z očmi, kot so razjede roženice in suhe oči.

Pri živalih z brahicefaličnim sindromom mehka tkiva nosu in grla tvorijo številne gube in deformacije, ki močno ovirajo pretok zraka pri dihanju.

Francoski buldog

Čeprav so francoski buldogi nadvse prikupni, niso brez pomanjkljivosti.

Med najpogostejšimi zdravstvenimi težavami, s katerimi se spopadajo, so občutljiva koža, izpuščaji, težave z očmi in hrbtenico ter izpadanje dlake in okužbe notranjega ušesa.

Poleg tega so francoski buldogi občutljivi na visoke temperature in vlago, zato je pomembno, da se v vročih in/ali vlažnih dneh zadržujejo v zaprtih in klimatiziranih prostorih.

Človek je v želji po zadostitvi lastnih estetskih idealov za živali te z načrtno vzrejo pripeljal do stanja, v katerem trpijo ter hkrati same ne morejo poskrbeti za svoje preživetje. O pasmah, ki smo jim ljudje z načrtno vzrejo povzročili številne težave, smo pred časom pisali tudi v rubriki Poglobljeno. Več o etičnih dilemah, s katerimi je soočena veterinarska stroka, preberite v prispevku Tako ljubek sem, a kaj ko ne morem dihati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje