Vitiligo: je izguba kožnega pigmenta prekletstvo ali lepota?

Magazin 02. Avg 202213:45
vitiligo, izguba kožnega pigmenta
Profimedia

Vitiligo je kožna bolezen, za katero je značilna izguba pigmenta in nastanek belih madežev na koži, kot so obraz, dekolte in roke. Med najbolj znanimi bolniki sta tudi Michael Jackson in manekenka Winnie Harlow.

Vitiligo, imenovana tudi levkoderma, je dolgotrajna kožna bolezen, za katero so značilne zaplate kože, ki izgubljajo pigment. Prizadete kožne lise postanejo bele, na teh delih pa lahko pobelijo tudi dlake. Običajno sta prizadeti obe strani telesa, zaplate pa se pogosto začnejo na delih kože, ki so izpostavljeni soncu. Bolj opazna je pri ljudeh s temno kožo, pobelijo pa se lahko tudi notranji deli ust in nosu. Vitiligo lahko zaradi stigmatizacije obolelih povzroči velik psihološki stres, šele zadnja leta pa se tudi v medijih govori več o tej bolezni, saj je med prizadetimi vse več javnosti izpostavljenih oseb, med njimi tudi pevci, igralci in manekenke.

vitiligo, izguba kožnega pigmenta
Profimedia

Natančen vzrok vitiliga ni znan. Domneva se, da je posledica genetske dovzetnosti, ki jo sprožijo okoljski dejavniki, tako da pride do avtoimunske bolezni. Posledica tega je uničenje kožnih pigmentnih celic. Dejavniki tveganja vključujejo družinsko anamnezo bolezni ali druge avtoimunske bolezni, kot so hipertiroidizem, alopecija areata in perniciozna anemija. Vitiligo je razvrščen v dve glavni vrsti: segmentni in nesegmentni. Večina primerov ni segmentnih, kar pomeni, da prizadenejo obe strani telesa, in v teh primerih se prizadeto področje kože sčasoma običajno razširi. Približno 10 % primerov je segmentnih, kar pomeni, da večinoma zajamejo eno stran telesa, in v teh primerih se prizadeto področje kože s časom običajno ne razširi.

vitiligo, izguba kožnega pigmenta
Profimedia

Sprememba videza, ki jo povzroči vitiligo, lahko znatno vpliva na čustveno in psihološko počutje prizadete osebe in povzroči težave pri zaposlovanju, zlasti če se vitiligo razvije na vidnih delih telesa, kot so obraz, dlani ali roke. Stigmatizacija obolelih pa se k sreči zmanjšuje, med drugim tudi zaradi vse več javnosti izpostavljenih oseb, ki ne skrivajo znakov svoje bolezni. Ena najbolj slavnih oseb, ki je živela z vitiligom, je bil gotovo Michael Jackson, ki je znake bolezni skrival tako rekoč ves čas odraslega življenja.

vitiligo, izguba kožnega pigmenta
Profimedia

Številni se strinjajo, da je za preobrat v dojemanju te bolezni kriva kanadska manekenka Winnie Harlow, ki je svoj uspeh doživela po nastopu v resničnostni televizijski seriji America’s Next Top Model, kjer je njeno “posebno” lepoto prepoznala supermanekenka Tyra Banks. Winnie je namreč prva manekenka z vitiligom, ki je nastopila že za vse večje modne hiše, med njimi tudi za znamke Fendi, Marc Jacobs, Victoria’s Secret in Moschino. V modnem in lepotnem svetu je tako začela pravo revolucijo spreminjanja lepotnih standardov, kjer se nepopolnosti končno dojemajo kot nekaj unikatnega in lepega.

vitiligo, izguba kožnega pigmenta
Profimedia
Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.