Za poseben ključ s Titanika iztržili skoraj 123 tisoč evrov

Magazin 26. Sep 202318:36 0 komentarjev
zarjavel ključ, Titanik
PROFIMEDIA

Na dražbi v ameriškem Bostonu so prodali ključ, ki je pripadal upravitelju salona prvega razreda na legendarni potopljeni ladji.

Bostonska avkcijska hiša RR je na dražbi ponudila zarjaveli ključ, ki je pripadal stevardu in upravitelju salona prvega razreda na Titaniku Alfredu Arnoldu Deeblu.

Deeble je leta 1912 umrl v tragediji, ko je ladja trčila v ledeno goro in potonila.

Za ključ so iztržili 122.990 evrov (131.250 ameriških dolarjev), kar je bilo za slabo tretjino več od njegove izklicne cene, skupaj z njim pa je kupec dobil tudi nekaj družinskih fotografij iz arhiva družine Deeble. Med njimi je bila fotografija mladega Arnolda, njegovega groba in njega z družinskimi člani.

Titanik, dražba, fotografija
PROFIMEDIA

Ključ, ki še vedno nosi značko z napisom “pantryman” (angleško: ladijski strežnik), je bil univerzalni ključ (angleško: “skeleton key”), s katerim je Deeble lahko dostopal do številnih zaklenjenih sob, ne da bi mu bilo treba s sabo nositi šop različnih ključev.

Našli so ga ob najdbi Deeblovega trupla, ki ga je našla posadka ladje CS Mackay-Bennet. Slednjo so sicer uporabljali za polaganje čezmorskih kablov, po tragediji pa je pomagala iskati žrtve. Ključ so skupaj z drugimi osebnimi predmeti, ki so jih našli pri truplu, vrnili Deeblovi družini.

Kot je v opisu zapisala avkcijska hiša, je družina ključ hranila štiri generacije.