Žaba, ki so jo znanstveniki poimenovali po okoljski aktivistki Greti Thunberg

Magazin 23. Mar 202211:45
Greta Thunberg
Profimedia

Pristimantis gretathunbergae je ime novoodkriti žabi.

Žabo iz rodu Pristimantis so znanstveniki odkrili med odpravo na Cerro Chucantí v Panami že pred leti, vendar so ime zanjo zbrali veliko pozneje, ob 30-letnici sklada, ki se bori za ohranjanje deževnega pragozda. Po Greti Thunberg so jo poimenovali, ker obstajajo določene vzporednice.

Pristimantis gretathunbergae zaradi podnebnih sprememb in krčenja gozdov nenehno grozi izumrtje. Regija Cerro Chucantí je v zadnjih 12 letih že izgubila več kot 30 % gozda, ki so ga med drugim nadomestili tudi nasadi in pašniki. Dodatno jo ogroža smrtonosna gliva chitrid.

Vendar lahko kot vodilna vrsta ta nova žaba pomaga pri ohranjanju oblačnega gozda Chucanti, vključno s številnimi nedavno opisanimi vrstami, ki so znane le na tem izoliranem območju vzhodne Paname, še navajajo v študiji.

Pristimantis gretathunbergae
Profimedia

Žaba ima značilne črne oči, svetlejši zgornji rob ustnice in stožčast izrastek na zgornjih vekah. Njen najbližji sorodnik živi na severozahodu Kolumbije.

Poimenovanje nove vrste

Leta 2018 je Rainforest Trust praznoval svojo 30. obletnico z organizacijo dražbe, ki je ponujala pravice do poimenovanja nekaterih novoodkritih vrst. Sredstva, zbrana na dražbi, so namenili ohranjanju novo odkritih vrst.

Zmagovalec dražbe je želel žabo poimenovati v čast Greti ter njenemu delu ter spomnil na zahteve gibanja za zaščito podnebja.

Ni prva žival, ki je dobila ime po Greti Thunberg

Med najnovejšimi je pajek thunberga greta, ki so ga odkrili na Madagaskarju.

Thunberg pajek
Profimedia

Craspedotropis gretathunbergae je vrsta polža, ki so jo odkrili v Bruneju.

Nelloptodes gretae je vrsta hrošča, ki so ga odkrili v Keniji.

Uporabljeni viri: www.rainforesttrust.org, raziskava