Zakaj je dobro poklicati stare prijatelje

Magazin 15. Avg 202215:43 > 15:46
Delite:
klicanje
Foto: PROFIMEDIA

Razmišljate o tem, da bi stopili v stik s starimi prijatelji, vendar vas skrbi, da bo neprijetno ali da prijatelji tega ne bodo cenili? Glede na novo raziskavo vam ni treba skrbeti in odlašati s klicem ali sporočilom, saj vas odziv starih prijateljev lahko preseneti veliko bolj, kot si mislite, piše CNN.

Študija, objavljena sredi julija v znanstveni reviji Journal of Personality and Social Psychology, je pokazala, da se ljudje pogosto ne zavedajo, koliko njihovi prijatelji in stari znanci cenijo, ko jih pokličejo.

“Če obstaja nekdo, s katerim ste morda izgubili stik ali oklevate, da bi ga poklicali, je čas, da naredite prvi korak in verjetno bo ta oseba to cenila veliko bolj, kot si predstavljate,” je dejala glavna avtorica študije Peggy Liu, sicer izredna profesorica poslovne administracije na Katz Graduate School of Business Univerze v Pittsburghu.

Raziskovalci so v seriji 13 poskusov z več kot 5.900 udeleženci proučevali, ali lahko ljudje pravilno ocenijo, kako zelo njihovi prijatelji cenijo, da z njimi stopijo v stik in katere oblike komunikacije (klic, SMS, e-pošta, beležka ali majhno darilo) imajo pri tem največji učinek. Poskusi so pokazali, da so pobudniki občutno podcenili reakcije prijateljev.

“Ne gre toliko za velike geste v naših odnosih, gre bolj za drobne trenutke, ko prijatelju damo vedeti, da mislimo nanj,” je dejala Miriam Kirmayer, klinična psihologinja in strokovnjakinja za prijateljstva, ki ni bila vključena v študijo. Študija je ugotovila, da je prejemnik bolj cenil komunikacijo, če je ta bila presenetljiva – če je recimo prihajala od nekoga, s katerim prejemnik ni bil v rednem stiku, ali če se pobudnik in prejemnik nista imela za tesna prijatelja.

“Ko začutiš to pozitivno presenečenje,” je dejala Liu, “to še dodatno poveča tvojo hvaležnost.” Odnosi, vključno s prijateljstvi, so lahko eden najmočnejših napovednikov tega, kako zdravi smo in kako dolgo živimo, in lahko izboljšajo naše splošno dobro počutje. “Takšne vrste majhnih stikov lahko zelo pripomorejo k zgodnji krepitvi odnosov, vzpostavitvi prijateljstev in njihovem ohranjanju skozi čas,” je dejala Kirmayer.

Premagovanje tesnobe zaradi zavrnitve

“Prijateljstva zahtevajo nego,” je dejala sociologinja Anna Akbari. “Toda vrsta negotovosti nam lahko prepreči, da bi naredili ta prvi korak in prvi poklicali,” je dejala Akbari, ki ni bila vključena v študijo.

“Da bi premagali nekaj tega nelagodja, bodite pozorni na miselne vzorce, ki se pojavijo, ko razmišljate o komunikaciji s prijateljem, in se jim poskušajte upreti,” je dejala Kirmayer. Ti vzorci lahko vključujejo predstave, da je enemu prijatelju bolj mar in se bolj trudi kot drugi, ali domnevo, da vas prijatelj ne mara.

“Eden od pogostih strahov v zvezi s prvim korakom je strah zavrnitve,” je dejala Akbari. Če preveč razmišljamo o možnosti zavrnitve, se lahko prikrajšamo za tesna prijateljstva in prijetne izkušnje, je dodala. Nemogoče se je izogniti zavrnitvi, zato lahko učenje, kako jo sprejeti, ljudem omogoči, da postanejo bolj odporni, je dodala.

“Ljudje se lahko proti strahu borijo tudi tako, da se postavijo v kožo svojih prijateljev in razmišljajo o tem, kako bi se počutili, če bi sami prejeli klic ali sporočilo,” je povedala Marisa Franco, psihologinja in asistentka na Univerzi v Marylandu, in avtorica knjige “Platonic: How the Science of Attachment Can Help You Make – and Keep – Friends” (Platonski odnosi: Kako vam lahko znanost o navezanosti pomaga pridobiti – in obdržati – prijatelje). V študijo ni bila vključena. Na ta način lahko ljudje premagajo bojazen, da se klic starega prijatelja ne bo dobro iztekel, je dodala.

Uporaba družbenih medijev za povezovanje

Nedavna raziskava ni merila učinkov stopanja v stik na platformah družbenih medijev. Strokovnjaki za prijateljstvo pa imajo o tem, kakšen občutek lahko družbeni mediji sprožijo pri komunikaciji s starim prijateljem, nasprotujoča si mnenja.

“Za tiste, ki niso pripravljeni na pošiljanje sporočil ali klicanje svojih prijateljev, je komentiranje ali odgovarjanje na družbenih medijih lahko dober začetek,” je dejala Franco. “Vendar pa uporaba družbenih medijev ni najbolj naravna oblika komunikacije in lahko pogosto vodi do bolj površinskih pogovorov,” je dejala Akbari. Ljudem priporoča, da naj raje pokličejo svoje prijatelje. “Morda je malo neprijetno dvigniti slušalko in poklicati, vendar bo povezava verjetno bolj pristna.”

Mlajše generacije so sicer navajene na komunikacijo, ki se ne dogaja v realnem času, in lahko posledično čutijo tesnobo, ko dvignejo telefon, je dejala.

Niste pripravljeni na klic? Napišite pismo hvaležnosti, pravi Harry Reis, profesor psihologije in umetnosti, znanosti in tehnike na Univerzi v Rochestru, ki v študijo ni bil vključen. Izkazalo se je, da prakticiranje hvaležnosti vodi do “utrjenih in varnih družbenih odnosov”.

Vzemite si čas za oceno svojih prijateljstev

Ta nova študija lahko pomaga ublažiti tesnobo, s katero se ljudje soočajo, ko želijo vzpostaviti stik s prijatelji, je dejala Akbari. “Ker ljudje največkrat navežejo stik prek zasebnih komunikacijskih sredstev, je najslabše, kar se lahko zgodi, da se prejemnik ne odzove,” je dodala.

“Tudi na ta način ste nekako dobili odgovor, kako ta oseba gleda na vas,” je dejala. “Svojo pozornost preusmerite na nekoga drugega, ki vas bo bolj cenil, ki vam bo vrnil klic”.

Avtorica: Rachel Fadem/CNN

Komentari

Vaš komentar