Zakaj je osličji sir iz Srbije najdražji na svetu

Magazin 02. Nov 202108:05
Osel
PROFIMEDIA

Osličji sir iz Zasavice iz Srbije je edinstven na svetu, saj se ga izdeluje le tam, prav tako gre za najdražji sir med vsemi vrstami sira. Zakaj je ta specialiteta tako posebna, v čem je njena skrivnost, kako vpliva na zdravje in lepoto in kdo si jo lahko privošči?

Slobodan Simić, upravnik naravnega rezervata Zasavica, kjer pridelujejo osličji sir, je za portal zadovoljna.rs povedal, da je bil “Robert Hardman, britanski pisatelj, ki piše o kraljevi družini, prvi od znanih ljudi, ki je poskusil naš osličji sir. Bil je povsem navdušen in je naredil reportažo o nas. Nato smo sir poslali še princu Charlesu in Camilli“.

Kilogram osličjega sira 1.000 evrov

Slobodan Simić je pojasnil, zakaj je ta sir tako drag, dražji tudi od najdražjih v Franciji in Švici.

“Osličji sir iz Zasavice je najdražji na svetu, en kilogram stane kar 1.000 evrov, zato ker se osličjega mleka med letom pridobi zelo malo, za kilogram sira pa ga je potrebno veliko. Zato si ga lahko privoščijo predvsem najbogatejši. Naše stranke so večinoma tujci, veleposlaniki. Pred časom je neki predsedniški kandidat iz Ukrajine kupil vse, kar smo imeli na zalogi. Največ smo ga prodali singapurskemu tajkunu – 12 kilogramov. Po sir so prišli z letalom in ga ponudili na zabavi, ki je stala pet milijonov dolarjev,” se je spominjal Slobodan Simić.

Od kod ideja za osličji sir?

“Že od antičnega Rima in Kleopatre, ki se je zaradi lepote kopala v osličjem mleku, ni bilo organizirane farme oslov. Tako je bilo vse do srednjega veka, ko so osle gojili v francoskih sirotišnicah zaradi mleka, saj lahko dojenček od prvega dne pije osličje mleko, ker je najbolj podobno materinemu mleku.

Pozneje se je ta proizvodnja nekoliko razširila po Evropi, vendar v jugovzhodni Evropi nikoli ni bilo kmetij z osli.”

Pred 21 leti je stara zgodba o oslu, na katerem se je Jezus pripeljal v Jeruzalem, navdihnila Slobodana, da je kupil nekaj oslov. Ustvaril je kmetijo in se odločil, da bo naredil sir iz osličjega mleka.

Recept za osličji sir strogo varovana skrivnost

“Potem sem videl, da nihče na svetu ni delal sira iz osličjega mleka – ker je to nemogoče. Osličje mleko ima le 0,5 odstotka mlečne maščobe, tako kot človeško. Druge vrste, na primer kravje mleko, pa je imajo od 3,8 do 4,5, bivolje pa do 6 odstotkov. Težava je bila torej, da se sir naredi iz maščobe, ne iz vode, in v osličjem mleku te skoraj ni. Nato sem najel različne tehnologe, ki so ga poskušali narediti, vendar ni šlo. Potem se je zgodil ‘bingo’ – uspelo je enemu naših tehnologov, s pomočjo veliko literature in malo kozjega mleka ter različnimi aditivi,” je dejal Slobodan. Skrivnostnega recepta niso izdali nikomur, niti predsednikom Svetovne konfederacije sirov.

Med drugim je zato ves svet želel vedeti, kakšen sir se proizvaja le v majhni balkanski državi in nikjer drugod v svetu.

“Odkar obstaja kmetija, je bilo napisanih več doktorskih disertacij in znanstvenih člankov, ki potrjujejo zdravilne lastnosti osličjega mleka. Je lahko prebavljivo, ker je brez maščob, in blago, v nasprotju s kravjim mlekom, ki lahko povzroča tegobe zaradi laktoze,” je dejal Slobodan in dodal, da so kreme in mila iz osličjega mleka odlične za nego kože, kar je očitno vedela že Kleopatra.

Avtorica: Nevena Dimitrijević, Zadovoljna.rs