Zakaj se nam koža lušči, ko se vrnemo z morja

Luščenje kože
PROFIMEDIA

Luščenje kože po vrnitvi z dopusta je za tiste, ki nabirate barvo, neizogibno. Še posebej če ste rahlo opečeni ali ste zelo hitro postali rjavi. To je proces, ki ga naše telo izvaja vsak dan, po poletju pa je še okrepljen. Zakaj je tako in kako lahko v tem obdobju pomagamo koži?

Že vrsto let pristojni opozarjajo, da je vsaka porjavelost kože dejansko tudi poškodba kože, v zadnjem času tudi slovenske vplivnice večkrat govorijo o tem, da je treba kožo pred soncem primerno zaščititi. Vseeno pa se večina ljudi še vedno s počitnic vrne s temnejšo barvo.

Čeprav je temnejša, bronasta polt po sončenju lepa in si jo vsi želimo, pretirana izpostavljenost soncu kožo izsuši, ne glede na to, koliko zaščitne kreme nanjo nanesemo. In če veliko časa preživite na soncu, zdrave celice hitreje in v večjem številu odmrejo. Ta proces je v tem obdobju intenzivnejši in telo v večji količini zavrže odmrle celice, piše Nova.rs.

Po poročanju portala nova.rs lahko rečemo, da naša koža poleti trpi. Ultravijolični žarki, ki smo jim izpostavljeni poleti, resno poškodujejo našo kožo. Vnetje kože, ki se nam ne zdi tako hudo, vodi v proces, znan kot programirana celična smrt. Kožne celice umirajo, ker so preveč poškodovane, da bi delovale pravilno. Vsaka pordelost, zlasti luščenje kože, je jasen signal, da je koža poškodovana.

Na ta način nas naše telo ščiti in se znebi odmrlih, nepotrebnih celic. Če nekatere odmrle celice ostanejo in se jih telo ne znebi, delujejo s poškodovano DNK in lahko postanejo rakotvorne.

Kako lahko koži, ki se je začela luščiti, pomagamo?

Najbolj bomo koži, ki se je začela luščiti, pomagali, če naredimo piling telesa. To bo preprečilo neenakomerno luščenje. Ker je koža poleti suha, potrebuje posebno nego. Zato mora biti uporaba vlažilnega mleka za telo obvezna po vsakem prhanju. Ker se naše telo ne hidrira le od zunaj, povečajte vnos vode, da se hidrira tudi od znotraj.

Vsekakor pa ob naslednjem odhodu na morje premislite, ali se vam nabiranje barve res izplača. Posledice takšnega izpostavljanja soncu so namreč lahko mnogo bolj resne kot zgolj površinsko luščenje kože. Pomislite na prezgodnje staranje in raka. Mogoče boste raje ostali v senci.