Zakaj so ceste v Katarju modre

Magazin 15. Dec 202215:51 2 komentarja
Qatar
Its me Sajid/YOUTUBE

Katar je že nekaj tednov v središču pozornosti zaradi svetovnega prvenstva v nogometu. Poleg nogometa pa obiskovalce zanimajo tudi podrobnosti, ki jih številni vidijo prvič v življenju, v tej državi pa so povsem običajne. Ena od zanimivosti Katarja je, da so nekatere ceste modre.

Zaradi visokih temperatur je življenje v Katarju včasih neznosno. Zato so se v Dohi odločili za uporabo inovativnih tehnologij. Ena od njih je modri asfalt, torej en milimeter debel premaz modre barve, ki omogoča znižanje temperature površine do 20 stopinj Celzija, poroča Qataraliving.

V pilotnem projektu so prebarvali 200 metrov črnega asfalta in s pomočjo senzorjev 18 mesecev spremljali spremembo temperature. Ta je z maksimalnih 69 stopinj Celzija padla za več kot 10 stopinj na modrem asfaltu.

Preizkusili so tudi druge barve – zeleno, rdečo, vijoličasto – a modra je dala najboljše rezultate.

Če bo projekt modre ceste uspešen, lahko prebivalci Dohe pričakujejo, da bo še več ulic prekritih s posebnim modrim barvnim premazom, ki bo pomagal ne le pri zniževanju temperature na cestah, temveč bo zagotovo poskrbel tudi za lepšo okolico države.

Podoben projekt so začeli v Los Angelesu, kjer so ceste in več igrišč prekrili s posebnim premazom. Učinek zmanjšanja segrevanja je bil opazen in je znašal okoli sedem stopinj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.