Zakaj Švedi ob petkih zvečer ne hodijo ven

Magazin 28. Nov 202212:30 2 komentarja
PROFIMEDIA

Če smo v poletnih dneh konce tedne radi preživeli na prostem in v družbi prijateljev, je verjetno drugače v hladnejših dneh, ko najraje ob dolgih večerih poležavamo na kavčih. Veste, da ima to lenarjenje ob koncih tedna svoje ime?

Ob daljših zimskih večerih se radi zavijemo v odejo in udobno namestimo pred televizijo. Ta trend prihaja iz Švedske in se imenuje fredagsmys, ki v prevodu pomeni udobni petek.

To je trend, ko po napornem delovnem tednu brez slabe vesti ostanete doma. Zavijete se v toplo odejo, si pripravite prigrizke in po televiziji gledate prijeten film ali serijo. In to je fredagsmys. Običaj izhaja iz švedske kulture, ko se družine ob petkih zbirajo in druženje popestrijo s prigrizki. Kako številno je druženje, je odvisno od življenjskega obdobja. Tisti z majhnimi otroki petkove večere po navadi preživijo v ožjem družinskem krogu, družbe mlajših pa v bolj prijateljskem. Vsem je skupno udobje: odeja, sveče, film, topla pijača in hrana. Po pisanju BBC naj bi do 98 odstotkov Švedov uživalo v tovrstnem petkovem obredu vsaj enkrat na mesec.

Radi se držijo še fike in lillördaga

Švedi imajo še druge rituale, ki se jih radi držijo. Poznajo fiko, odmor za kavo, ki pa ne sme miniti brez sladkih pregreh, kot so polžki s cimetom in čokoladni piškoti. Švedi fiko prakticirajo vsak dan, v sredo pa imajo “malo soboto”, torej zabavo ob pijači, da si pričarajo občutek konca tedna. Imenuje se lillördag, izhaja pa iz nordijske tradicije.

Kot je pred časom za BBC razložil Rickard Grassman, vodja oddelka in višji predavatelj na univerzi v Stockholmu, se izraz uporablja še iz časov, ko so sobarice delale ob sobotah, zaradi česar jim je pripadal en prosti dan med tednom. “Od takrat se je začel uvajati nekakšen mini praznik sredi tedna, ki ga ljudje potrebujejo, da si odpočijejo,” je dejal Grassman. Vsi Švedi ne prakticirajo lillördaga, vendar pa številni ugotavljajo, da jim ta pomaga pri zmanjšanju stresa. Čeprav bi lahko namesto srede določili katerikoli dan med tednom, se zdi sreda najprimernejša, saj je ravno na polovici delovnega tedna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje