Zakaj vam pri hujšanju vedno znova spodleti?

Magazin 15. Sep 202115:00 > 22:52
fitnes
Profimedia

Pri izgubljanju kilogramov gre lahko narobe veliko stvari, ena pa je skupna vsem in zaradi nje vam je že tolikokrat spodletelo.

Koliko diet ste že preizkusili v življenju in koliko ponedeljkov je bilo tistih, ko naj bi čisto zares začeli hujšati? In nazadnje, kolikokrat ste vse skupaj opustili in se vrnili k starim, nezdravim navadam? Samo vi veste, kaj je šlo narobe, zato o specifičnih razlogih ne moremo govoriti. Lahko pa pomagamo z vprašanjem, ki bo morda spremenilo pogled na izgubo kilogramov in vam končno prineslo dobre rezultate.

Analizirajte svojo (spodletelo) izkušnjo

Da bi naslednjič lahko napredovali, morate analizirati svoj proces hujšanja. To boste najlažje storili, če si boste sproti zapisali opažanja. Zastavite pa si tudi najpomembnejše vprašanje: Kaj je moja šibkost?

Če ne boste ugotovili, ZAKAJ nekaj počnete, se boste vrteli v začaranem krogu spodletelih diet. Poglejmo si primer: Ves teden striktno upoštevate načela zdrave prehrane, kuhate doma in si malico nosite s seboj v službo, konec tedna pa se udeležite praznovanja, na katerem pojeste veliko sladkarij in mastne hrane. Rečete si, da to ni nič takšnega. Naslednji dan si privoščite kavo z dvema žlicama sladkorja, čeprav jo po novem pijete brez sladil. Nič hudega. Potem so na meniju še piškoti. Pa kaj potem.

Opazite miselnost? To, da počasi spodkopavate napredek, se vam ne zdi nič takšnega, zato še stopnjujete nezdrave navade. V tem primeru je šibkost miselnost, da ni nič narobe, če ne upoštevate svojih pravil.

Kaj morate storiti?

Vzemite si nekaj časa (dni ali tednov) za razmislek in ugotovite, kaj vas v resnici zavira pri dosegu cilja:

1. Katera mišljenja, prepričanja in navade vas vedno znova pahnejo nazaj?

2. Če si beležite diete, preglejte dnevnik, v katerega ste zapisali opažanja, in preverite, kaj ste zapisali v času, ko ste začeli nazadovati.

Nato naredite načrt, iz katerega bodo razvidni koraki in cilji. Večjega že imate: zdravo življenje, ki ga boste lahko vzdrževali. Seveda si postavite tudi več manjših ciljev, ki vas bodo motivirali sproti, in jih obvezno proslavite, ko jih dosežete. Pazite le, da nagrada ne bo spodkopala glavnega cilja.

Poleg vsega tega se morate pred začetkom lotiti utrjevanja odločnosti in spreminjanja lastne šibkosti, ki vas vleče nazaj. Ne bo lahko, a ko boste to popravili, bodo tudi drugi koraki lažje izvedljivi.