Zaradi teh stvari bi se bilo dobro ta hip nehati opravičevati

Magazin 18. Okt 202117:30 > 18:22 0 komentarjev
Pogovor
Profimedia

Če smo nekoga prizadeli, prekršili pravilo ali naredili napako, je opravičilo obvezen korak. Z opravičevanjem za stvari, ki jih nismo zagrešili, pa samo zmanjšujemo lastno vrednost. Ko se boste naslednjič zalotili, da se zaradi sledečih stvari opravičujete, se ustavite.

Potreba po času zase

Nekateri ljudje preprosto potrebujemo več časa, da nam uspe preživeti dan in je za našo dobro počutje pomembno, da si ga tudi izborimo: čas, ko bomo zadihali. Morda bo to od vas kdaj zahtevalo zavrnitev povabila na kavo. Nič ni narobe, če se s prijateljem, ki ste mu odpovedali skupne načrte in si ga res želite videti, dogovorite za kdaj drugič.

Deljenje občutkov

“S tem ko občutke z nekom delite, človeku tudi pomagate, da vas bo razumel. Pri tem ne sklepajte kompromisov,” pravi Donna Flagg, avtorica knjige Surviving Dreaded Conversations.

To seveda ne pomeni, da izlivate srce, kadarkoli se vam zahoče – popolnoma sprejemljivo pa je, ko poveste, če vas je kaj vznemirilo oziroma vam je bilo ob nečem neprijetno.

Prav tako se ne opravičujte, ker ste “preobčutljivi“, pravi avtorica. Kadar se opravičimo, ker nas je nekaj prizadelo (oziroma vam resnično ni vseeno), svoj pomen s tem po krivici zmanjšamo, da bi zaščitili druge.

Pozen odziv na klic, sporočilo ali elektronsko pošto

Včasih se preprosto ne moremo takoj oglasiti.

Če ne gre ravno za nujen primer – in večinoma nam je to jasno –, lahko z opravičevanjem, ker se niste tisto sekundo odzvali, ustvari problem, ki ga prej ni bilo. Hkrati lahko s tem sporočate, da vaši opravki niso tako pomembni. To seveda ne drži. In tudi prav ni.

Obnašanje drugih in okoliščine, ki jih ne morete nadzorovati

Razen če ste nekoga predstavili človeku, ki se je izkazal za neprijaznega, ni obnašanje drugih nikakor odvisno od vas, zato se vam ni treba opravičevati. To velja tudi, če se opravičite, ko se nekdo v trgovini ali na pločniku zaleti v vas. Ne gladite in ne prevzemajte krivde; če ne morete brez opravičila, pa spremenite svoj odziv v “pardon”.

Podobno je z okoliščinami, ki jih ne morete nadzorovati. Prijateljičin težaven šef, denimo. Morda se boste nagonsko odzvali z “žal mi je”. Ne zapletajte situacije še bolj z izražanjem odgovornosti, ki pravzaprav ni vaša.

Vaš videz

Ker ste videti utrujeni. Ker nimate “popolne” frizure. Ker vaša obleka ni po zadnjih modnih trendih. S tem v resnici izražamo pomanjkanje samosočutja, pravi dr. Juliana Breines, raziskovalka na fakulteti Brandeis University, ki proučuje samosočutje.

“Ste, kar ste,” pa poudarja Flagg. “Zakaj bi se morali opravičevati zaradi svojega videza?” No, razen, če ste grobo kršili pravila oblačenja, sicer pa opravičevanje načina, kako ste si tisti dan uredili frizuro, ni na mestu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!