Majhni triki, ki zelo izboljšajo vašo samozavest

Magazin 13. Sep 202121:30 0 komentarjev
samozavest
Profimedia

Z nekaj spremembami lahko postane vaš nastop samozavestnejši, kar vam bo prišlo prav na vseh področjih.

Ne skrbite, nekaj od naslednjih navad in lastnosti že zagotovo imate. Poiščite šibkejše in jih nadgradite.

Kako lahko postanete samozavestnejši?

Ne stremite k popolnosti. V realnosti veste, da je ne morete doseči, lahko pa zapravljate čas z nenehnim izpopolnjevanjem, kar vas bo spravilo ob živce. To ne pomeni, da se ne potrudite po najboljših močeh, le ohranite zdravo mejo in zaključite, ko ne morete ničesar več izboljšati.

Ne bojte se delati napak. Kolikokrat česa ne storite samo zato, ker se bojite, da bo šlo kaj narobe? Zaradi tega zamudite marsikatero odlično priložnost, poleg tega se ne morete naučiti česa novega, če ne želite niti poskusiti. Napake se bodo zgodile tako ali drugače, saj ste le človek. Pomembno je, kako boste ravnali, ko pride do takšne situacije – boste odnehali ali se česa naučili?

Naučite se reči NE. Bodimo iskreni: kolikokrat se strinjate s čim, kar vam ni všeč, le zato, da bi nekomu ustregli? To vas izčrpava, poleg tega nikoli ne boste mogli ugoditi vsem, ne glede na to, koliko se trudite. Zavrniti povabilo, dodatno delo ali priložnost ni nesramno in presenečeni boste, kako pogosto ljudje razumejo, da za vse pač nimate časa.

Sprašujte. Zaradi vprašanj ne boste delovali neumno, ravno nasprotno – to pokaže željo po učenju in novih znanjih ter vtis, da se želite kar najbolje izkazati, zato zbirate informacije. Poiščite odgovore tudi na vprašanja, ki se ne tičejo službe, ampak bolj tem, ki vas zanimajo na splošno. Knjige vam lahko ponudijo veliko odgovorov, poleg tega boste z branjem povečali besedni zaklad.

Ne teptajte drugih za lasten uspeh. Samozavest se ne kaže v tem, da nekoga prehitite in slavite, ko mu ne uspe. Podpirajte druge in ponudite pomoč, ko vas kdo prosi. Bodite veseli za uspehe drugih. Svoje lahko nanizate kljub temu, da so uspešni tudi ljudje okrog vas.

Vzemite si dovolj časa zase. V hitrem tempu je to skoraj nemogoče, a še kako potrebno. Le zdravi in polni energije se lahko najbolje izkažete in ste na voljo drugim. Poskrbeti zase ni sebično in od tega je zelo odvisna tudi osebna sreča. Na urniku zato hitro rezervirajte kakšno uro zase ali za vam najpomembnejšo osebo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!