Zastrašujoče realen lepotni filter na Tiktoku: “To bi moralo biti prepovedano”

Digitalno 27. Feb 202305:28
Tiktok filter
Zajem zaslona/TikTok/@jera.bean

Filtri, ki uporabnikom na družbenem omrežju TikTok spremenijo obraz, postajajo vse bolj tehnološko izpopolnjeni. Najnovejšega od njih je skoraj nemogoče prepoznati, kar je nekatere navdušilo, drugi so ob tem zaskrbljeni.

Tako imenovani “lepotni” filtri na družbenem omrežju TikTok postajajo vedno boljši. Medtem ko se je včasih jasno videlo, da ima oseba na obrazu filter, pa ti postajajo tako tehnološko izpopolnjeni, da je vedno težje razbrati, ali ima oseba na sebi filter ali ličila. Takšno izkušnjo imajo uporabniki TikToka tudi z najnovejšim filtrom Bold Glamour, ki pri ženskah daje videz popolno naličenega obraza, prilagodi pa tudi moške obraze. Filter je izjemno hitro postal viralen.

@jera.bean TikTok filters are EVOLVING 😳 #tiktokfilters #beautyfilter #beautyfilters ♬ original sound - Jera Bean TikTok Expert

@alexandriamorgz #boldglamour #catfishing #filter ♬ The Best of Both Worlds - ❄ DISNEYLYRICS ❄

@kellystrackofficial This filter is really something else 😂 should I try and do a tutorial recreating this filter with makeup? #fyp #makeup #beauty #beautyfilter #boldglamour #AXERatioChallenge ♬ original sound - Kelly Strack

Filtre na družbenih omrežjih je bilo do zdaj mogoče prepoznati tako, da so se ob premiku obraza nekoliko zamaknili ali se niso popolnoma prilagodili gibanju osebe na posnetku. Filter na zgornjih posnetkih tega ne počne; šele ko so dekleta filter izklopila, se je videlo, da so pred tem imela filter. Uporabniki, ki delijo svoj obraz s filtrom in brez njega, ga opisujejo kot “neverjetnega”, “izjemnega”, “neopaznega”, a tudi “srhljivega” in “skrb vzbujajočega”. Ali kot je dejala ena od uporabnic na zgornjem posnetku: “Nisem videti tako. Ta filter bi moral biti prepovedan.”

Uporaba filtrov se je na družbenih omrežjih začela z namenom zabave, saj so bili priljubljeni takšni, ki so nam povečali oči, nadeli smešna očala ali nam nos spremenili v pasji smrček in dodali pasja ušesa. A z njihovim razvojem se je množično razširila tudi uporaba filtrov, ki osebo malo (ali pa tudi zelo) lepotno spremenijo. Lepotni filtri nam denimo zožijo obraz, privzdignejo oči in ličnice, zgladijo kožo ali dajejo videz popolno naličenega obraza. Številni uporabniki družbenih omrežij že sami opozarjajo, da gre za nerealen ideal lepote, a kaj ko je uporaba res zelo razširjena, očitno pa bo v prihodnje še težje ločiti, kaj je res in kaj ne.

Zaradi lepotnih filtrov o svojem videzu dvomijo tudi največji zvezdniki in zvezdnice. “Želim si, da bi bila tako lepa kot Bella Hadid,” je pred nekaj dnevi o manekenki na družbenem omrežju zapisala pevka Selena Gomez, ko je na sebi preizkusila lepotni filter, ki ga je navdihnila prav manekenka Hadid. S tem je, kot menijo mnogi njeni sledilci, sporočila, da so obrazne poteze Belle Hadid, torej ozek nos, visoke ličnice, polne ustnice, bolj zaželene kot njene lastne.

@ericroberts44 Filters are getting out of hand 😂 #filter ♬ original sound - Eric Roberts

@keifywithanf This is stupid. Guess I’ll have to get a spray tan and Eyebrow tint ey #keifywithanf #filter #unrealistic #stillcutetho ♬ original sound - KeifyWithAnF™

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.