Zelenkast rumenjak pri jajcu: kako se mu izogniti in ali ga je varno pojesti?

Magazin 16. Maj 202306:05 0 komentarjev
Kuhano jajce
PROFIMEDIA

Pri kuhanju jajc se rumenjak včasih obarva zelenkasto. Kaj je razlog?

Če ste kdaj predolgo kuhali jajca, ste morda opazili, da je začel rumenjak ob robovih dobivati zelenkasto barvo. Čeprav na videz morda niso bila privlačna, so za uživanje popolnoma varna, piše ameriški Reader’s Digest.

Kot je za Reader’s Digest povedala dr. Dawn M. Bohn, profesorica z oddelka za prehransko znanost in nutricionistiko na univerzi v Illionoisu, je razlog za zelenkast odtenek rumenjakov preprost. Obarvajo se, če jajca kuhate preveč agresivno, torej predolgo ali na previsoki temperaturi. Takrat v rumenjaku reagirata žveplo in železo, produkt, ki nastane, pa je zelenkast železov sulfid, je pojasnila.

Dotična kemijska reakcija, ki jo imenujemo tudi denaturacija, pa ni omejena le na kuhana jajca. Enako se lahko zgodi tudi pri pripravljanju umešanih jajc ali omlete.

Barva rumenjaka je odvisna od tega, kaj je jedla kokoš, zato je varno jesti rumenjak vse od bledo pa do živo rumene ali celo oranžkaste barve. Če je jajce rahlo premalo kuhano, bo rumenjak bolj oranžen, njegova tekstura pa malce bolj mazava.

Kuhano jajce
PROFIMEDIA

Bolje preveč kot premalo kuhana

A kot je pomirila profesorica, je zelenkast rumenjak lahko neprijeten na pogled in ima nekoliko suho, kredasto teksturo, ni pa nevaren za uživanje in ga ni treba vreči v koš.

Spojino železovega sulfida, ki daje rumenjaku zeleno barvo, je denimo glavna sestavina prehranskih dopolnil železa. Dr. Stephanie Smith z washingtonske univerze za prehransko znanost je razložila celo, da je varnejše jesti preveč kot premalo kuhana jajca, saj lahko zadnja vsebujejo nevarne bakterije, kot je salmonela.

Poleg tega, da jajca primerno toplotno obdelamo, jih je treba tudi hraniti v hladilniku in nikoli oprati pod vodo. Če ne veste, ali je jajce še užitno ali morda že prestaro, lahko uporabite ta trik.

Kako skuhati popolna jajca?

Trdo kuhana jajca je najbolje pripraviti tako, da voda, v kateri se kuhajo, nikoli ne vre.

Jajca položite v kozico ali posodo in dodajte vodo. Jajca morajo biti z njo pokrita. Nato pristavite na zmeren do visok ogenj.

Ko voda zavre, ugasnite ogenj in posodo pokrijte. Nato pustite pokrita jajca stati v vroči vodi: srednje velika jajca naj počivajo 12 minut, zelo velika pa 18 minut. Nato jajca odstranite iz posode in jih hitro ohladite, na primer tako, da jih položite v skledo vode z ledom, pišejo na Reader’s Digest.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!