Zeliščna zdravila, ki dejansko delujejo

Magazin 29. Maj 202220:23 0 komentarjev
Glog
Profimedia

Zdravilni učinki rastlin so znani že tisočletja in številni so tudi znanstveno potrjeni. Katere rastline so dokazano koristne za zdravje?

Precej razširjeno prepričanje, da znanost ne priznava zdravilnih učinkov rastlin, ne drži, piše Deutsche Welle in našteva številne rastline, za katere obstajajo močni dokazi o njihovem koristnem vplivu na zdravje ljudi.

Pred kratkim so raziskovalci inštituta Scripps v ameriški zvezni državi Kalifornija denimo ugotovili, da ima kemikalija, pridobljena iz lubja drevesa galbulimima belgraveana, psihotropne učinke, ki bi lahko pomagali pri zdravljenju depresije in anksioznosti. Drevo najdemo samo v oddaljenih deževnih gozdovih Papue Nove Gvineje in severne Avstralije in ga staroselci že dolgo uporabljajo kot zdravilno zdravilo proti bolečinam in vročini.

Katere pa so ostale rastline z dokazanimi zdravilnimi učinki?

Mak
Profimedia

Opij, ki se pridobiva iz maka, se že 4.000 let uporablja za lajšanje bolečin. Opiati, kot sta morfij in kodein. Opiati, kot sta morfij in kodein, se pridobivajo imajo močan učinek na centralni živčni sistem, piše Deutsche Welle.

Žametni fižol
Profimedia

Žametni fižol (latinsko Mucuna pruriens) se v starodavni indijski ajurvedski in kitajski medicini uporablja že več kot 3000 let. Zdravilci so z njim lajšali tresavico, ki je simptom Parkinsonove bolezen. Danes se za zdravljenje tresavice uporablja učinkovina levodopa, ki jo vsebuje tudi žametni fižol.

Levodopa, ki jo je v začetku 20. stoletja sintetiziral poljski biokemik Casimir Funk, pomaga ustaviti tresavico s povečanjem dopaminskih signalov v predelih možganov, ki nadzorujejo gibanje.

Glog
Profimedia

Glog (crataegus spp) znižuje krvni tlak in je lahko koristen za zdravljenje bolezni srca in ožilja, so po poročanju Deutsche Welle pokazale klinične študije. Jagode gloga vsebujejo spojine, kot so bioflavonoidi in proantocianidini, za katere se zdi, da imajo pomembno antioksidativno delovanje.

Zdravilne lastnosti gloga sta prvič opazila grški zdravnik Dioscorides v 1. stoletju in Tang-Ben-Cao v starodavni kitajski medicini v 7. stoletju. Izvlečki gloga še niso primerni za medicinsko uporabo v širši javnosti, opozarja Deutsche Welle. Študije so v teku in potrebne so strožje raziskave za oceno dolgoročne varnosti uporabe izvlečkov za zdravljenje bolezni.

Tisa ima v evropski mitologiji posebno mesto. Večina delov drevesa je zelo strupenih. Vrsta tise, ki raste v Severni Ameriki, pacifiška tisa (taxus brevifolia), pa ima koristne medicinske lastnosti. Znanstveniki so v šestdesetih letih prejšnjega stoletja ugotovili, da lubje drevesa vsebuje spojine, imenovane takseli. Eden je paklitaksel, je bil razvit v zdravilo za zdravljenje raka, saj lahko ustavi delitev rakavih celic in blokira nadaljnjo rast bolezni.

Vrba
Profimedia

Vrbovo lubje je še eno tradicionalno zdravilo z dolgo zgodovino. Lubje je bilo sprejeto pred 4000 leti v starodavnem Sumerju in Egiptu za lajšanje bolečine in je vse od takrat del medicine, poroča Deutsche Welle. Lubje vrbe vsebuje spojino, imenovano salicin, ki je kasneje postala osnova za odkritje aspirina – najbolj razširjenega zdravila na svetu. Aspirin ima več različnih zdravstvenih koristi, vključno z lajšanjem bolečin, zmanjšanjem vročine in preprečevanjem možganske kapi. Njegova prva razširjena uporaba je bila leta 1918.

kininovec
Profimedia

Kinin, ki je znan, ker daje grenak okus tonikom, se že dolgo uporablja za zdravljenje malarije. Ni več prva priporočena izbira za to, a je še vedno na seznamu bistvenih zdravil Svetovne zdravstvene organizacije. Prvič je bil pridobljen iz lubja drevesa kininovca v zgodnjem 19. stoletju.

Pomladanski jeglič
Profimedia

Pomladanski jeglič (primula veris), ki izvira iz Evrope in zahodne Azije, pa se uporablja kot zeliščno zdravilo proti astmi in bronhitisu.

Guarana, plezalna rastlina, ki izvira iz porečja Amazonke, je zelo pogosta v Braziliji, kjer jo uživajo kot pijačo. Majhne rdeče jagode rastline vsebujejo kofein in so postale priljubljen energijski dodatek. Uporablja se tudi za želodčne težave.

Afriška češnja
Profimedia

Lubje afriške češnje (prunus africana) je nekaj čudežnega, pravijo v Deutsche Welle. Tradicionalni zdravilci v Keniji ga uporabljajo za zdravljenje številnih bolezni, vključno z malarijo, bolečinami v želodcu in težavami z ledvicami. Vendar je najbolj cenjena zaradi uporabe pri zdravljenju raka prostate.

ginseng
Profimedia

Ginseng je eno najbolj priljubljenih zeliščnih zdravil na svetu, korenine rastline pa se že dolgo uporabljajo v Aziji in Severni Ameriki za zdravljenje različnih težav. Azijska sorta, ki jo pogosto jemljejo kot čaj, se uporablja za krepitev imunskega sistema in boj proti utrujenosti.

Vetiver je izjemno vsestranska trava, ki izvira iz Indije. Uporablja se za preprečevanje erozije, pri proizvodnji eteričnega olja, za izdelavo vrečk in preprog, kot krma za živali in v tradicionalni medicini. Trava ima antiseptične lastnosti in se uporablja v kremah in milih za zdravljenje aken in ran. Zaradi svojih protivnetnih lastnosti se uporablja tudi pri zdravljenju protina in artritisa, navaja Deutsche Welle.

regrat
Profimedia

Navadni regrat je poln vitaminov in mineralov in se pogosto uporablja kot diuretik za pospeševanje izločanja seča iz telesa. Nekatere raziskave tudi kažejo, da bi lahko izboljšal prebavo, pa tudi delovanje žolčnika in jeter, še poroča Deutsche Welle.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!