Zelo redek prizor: po več kot 20 letih zacvetela “penis roža”

Magazin 31. Okt 202116:10 > 16:46

Na Nizozemskem je prvič po 25 letih zacvetela redka rastlina, ki se jo je zaradi njene falične oblike prijelo ime penis roža. Po podatkih botaničnega vrta Leiden Hortus Botanicus Univerze v Leidnu je to šele tretjič od leta 1997, ko je ta vrsta sploh zacvetela v Evropi.

Šest let staro rožo, katere znanstveno ime se glasi Amorphophallus decus-silvae, je v nizozemskem botaničnem vrtu Leiden Hortus Botanicus vzgojil vrtnar Rudmer Postma. Zaposleni so cvetni brst opazili prvič sredi meseca septembra, v dobrem mesecu pa je cvet zrasel za približno pol metra visoko, njeno ozko steblo pa je visoko skoraj dva metra.

Prava redkost na Evropskih tleh

“Ni veliko botaničnih vrtov, ki bi v svoji zbirki imeli Amorphophallus decus-silvae, zato je ta rastlina še posebej redka,” so v sporočilu za javnost dejali v nizozemskem botaničnem vrtu, kjer so rastlino tudi vzgojili. V fazi cvetenja se sicer njen beli cvet, ki spominja na falus, segreje in oddaja neprijeten vonj.

Kot je na družbeni aplikaciji TikTok dejala Roos Kocken, prostovoljka v botaničnem vrtu v Leidnu, je po njeni oceni roža zelo lepa. “Kot lahko vidite, je zelo visoka in ozka, na vrhu pa ima tudi cvet. Za zdaj še ni smrdela, je pa res, da vonj postaja intenzivnejši v popoldanskih urah,” je med drugim dejala. V nizozemskem botaničnem vrtu so cvetenja penis rože zelo veseli, saj naj bi bilo to šele tretjič v zgodovini, da je ta roža sploh zacvetela na evropskih tleh. Zaradi neugodnih vremenskih vplivov je namreč to prava redkost.