Ženske so soglasne: takšna je idealna višina moškega

Magazin 28. Nov 202305:50 2 komentarja
moški, ženska, par, ljubezen, jeseni
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav velja splošno prepričanje, da imajo ženske raje visoke moške, raziskava kaže, da ni povsem tako.

Ženske so v znanstveni raziskavi razkrile popolno višino svojih partnerjev, piše portal Metropolitan.si. Čeprav velja splošno prepričanje, da imajo ženske raje višje moške, vas bodo morda ti rezultati presenetili.

V raziskavi, ki je bila objavljena v strokovni reviji Frontiers in Psychology, so raziskovalci ugotovili, da imajo ženske in moški zelo različna pričakovanja o višini partnerjev. V raziskavo so vključili več kot 500 ljudi, starih med 15 in 77 let, s Kube, iz Kanade, Združenih držav Amerike in Norveške. Sodelujoče so najprej izmerili in izračunali, da je bila poprečna višina moških 177,8 centimetra, povprečna višina žensk pa 165 centimetrov.

Nato so jih vprašali, katera višina se jim zdi idealna za partnerja v dolgotrajnem ali kratkotrajnem razmerju. Pokazali so jim risbe moških oziroma ženskih silhuet z različnimi višinami in udeležencem naročili, naj izberejo tisto, ki se jim zdi najbolj privlačna za kratkotrajno ali dolgotrajno razmerje.

Ugotovili so, da so moški za dolgotrajna razmerja raje izbirali ženske, visoke okoli 162 centimetrov, za krajša razmerja pa so izbirali še nižje.

Ženske so večinoma raje izbirale višje moške, najbolj idealna višina pa je bila okoli 180 centimetrov, pri čemer to velja za kratkotrajna in dolgotrajna razmerja.

O podobni temi smo že pisali v članku Raziskava: Kako pomembni so pri izbiri partnerja centimetri.

Povprečen Slovenec skoraj idealne višine, povprečna Slovenka malce previsoka

Na podlagi podatkov na spletni strani Wisevoter, ki zbira in objavlja različne statistične podatke, so slovenski moški povprečno visoki 181 centimetrov, kar je blizu idealne višine iz zgoraj omenjene raziskave. Povprečna Slovenka pa bi bila s 167 centimetri malce “previsoka”. Globalno gledano je sicer povprečna višina moškega 173 centimetrov, ženske pa 161 centimetrov.

Seveda pa ni pomembno, kako visoki ste. Vsakdo, ki ocenjuje potencialne partnerje samo na podlagi višine, verjetno ni vreden vašega časa, še piše Metropolitan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje