Zimski raj, v katerem smuča elita: koliko stane kozarec piva in koliko kapučino?

Magazin 27. Jan 202405:37 6 komentarjev
St. Moritz
Foto: PROFIMEDIA

V središču Alp se na 1.800 metrih nadmorske višine skriva ena najpriljubljenejših zimskih turističnih destinacij. V švicarsko mestece St. Moritz prihajajo gosti z vse Evrope, a morajo za obisk globoko seči v žep. Kakšne so cene v zimskem raju, kamor zahajajo predvsem slavni igralci, člani kraljevih družin, milijonarji in milijarderji?

V objemu švicarskih Alp se skriva mestece St. Moritz, ki pozimi postane pravi raj za turiste. Čudovita pokrajina, moderno opremljena smučišča in prikupno mestno središče kar kličejo po obisku. A pozor, zanj je treba imeti precej globoke žepe.

Že več kot 150 let namreč tja zahajajo predvsem pripadniki višjega sloja – bogataši, znana imena filmske industrije in celo člani kraljevih družin. Zato visoke cene niti ne presenečajo, so pa ob primerjavi s slovenskimi vseeno nepričakovane.

Hrana in pijača v tamkajšnjih lokalih in restavracijah sta približno dva do trikrat dražji. Kapučino v centru mesta stane 5,5 evra, za pol litra lokalnega piva pa je treba odšteti 7,5 evra.

Visoke so tudi cene v trgovinah in pekarnah. Cena za pol kilograma belega kruha je postavljena pri 3,4 evra, kilogram govejega mesa stane 50 evrov.

Nočitve v hotelih s štirimi zvezdicami se gibljejo med 280 in 450 evri. Za eno noč v hotelu Carlton je treba odšteti najmanj 1.300 evrov, za nočitev v hotelu Badrutt’s Palace pa najmanj 1.400. Soba v hotelu Klum stane vsaj 1.700 evrov.

St. Moritz
Foto: PROFIMEDIA

A pred 160 leti je bilo vse drugače. Švicarska vasica je bila precej manj znana, zimskega turizma pa ni bilo. St. Moritz je svoje mesto na zemljevidu dobil zaradi iznajdljivega lastnika gostišča Casparja Badrutta. Ta je septembra leta 1864 s svojimi štirimi gosti iz Velike Britanije stavil, da mu bo uspelo nastanitev napolniti tudi, ko bo mesto zasneženo. Ob božiču jim je ponudil brezplačno nastanitev za neomejen čas, z njo pa so bili Britanci tako zadovoljni, da se je beseda o prijetni vasici hitro razširila v visokih krogih. Med drugim so mesto kasneje obiskali tudi Alfred Hitchcock, Charlie Chaplin in Brigitte Bardot.

Kraj je pravi raj za smučarje, saj je v okolici kar 350 kilometrov smučarskih prog, ki ustrezajo tako začetnikom kot izkušenim smučarjem. Na voljo je tudi 200 kilometrov prog za tek na smučeh in 150 kilometrov pohodniških poti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje