Znani sta naj planinska in naj visokogorska koča leta 2022

Magazin 07. Sep 202207:30
koča
Profimedia

Ste sodelovali v glasovanju za naj planinsko in visokogorsko kočo? Takšni so rezultati.

Končala se je že 8. akcija Naj planinska koča, v kateri ste lahko izbirali med 155 kočami, od tega 30 visokogorskimi in 125 planinskimi kočami na nižje ležečih območjih.

Letos je bilo pri glasovanju nekaj novosti. Za najboljšo kočo so lahko tekmovale vse koče, ki so želele biti del natečaja, tudi lanskoletni zmagovalki. Glasovali pa ste po treh kriterijih, kjer ste podelili od 1 do 3 točke. Ocenjevali ste, kako ste zadovoljni z urejenostjo, gostoljubjem in ponudbo. Zmagali sta koči, ki sta v skupnem seštevku prejeli najvišje število točk. Še ena novost je bila, da je lahko en uporabnik za posamezno planinsko kočo glasoval le enkrat med celotnim glasovanjem.

Kako ste izglasovali?

Naj visokogorska koča je Krekova koča na Ratitovcu

Koča na višini  1642 m kraljuje na vršnem slemenu Ratitovca in slovi po unikatnih flancatih. Oskrbnika Anica in Lojze Lotrič sta bila presrečna in povedala nekaj besed:

“Zelo sem ponosna na ta naziv. Kot kaže, nas lanski naziv ni pokvaril. Ponosna sem na našo ubrano ekipo, ker sam na tako veliki koči tako ne zmoreš vsega dela. Da je naša koča zelo priljubljena med planinci, je poleg naše gostoljubnosti in kulinarike kriva tudi odlična lokacije koče, letos pa še krasno vreme. Letos je bilo planincev še več kot pretekla leta in z večino imamo samo dobre izkušnje.”

Naj planinska koča je Mihov dom na Vršiču

Če spremljate izbor za naj planinsko kočo vsako leto, se boste spomnili, da je bil Mihov dom izglasovan že pred dvema letoma, in očitno je navdušil tudi tokrat. Kadar se odpravite v Kranjsko Goro, se ustavite tudi tam. Poglejte, kaj je med drugim ob tem povedal najemnik koče Aleš Štefe:

“Hvala vsem, ki podpirate najino delo. Trenutno rešujem letošnji največji izziv: najti dodatni izvir vode. Največji problem letošnjega leta je namreč pomanjkanje vode, sploh ob koncih tedna, ko je največja gneča. Za olajšanje težave sva omejila delovni čas med tednom, da se do konca tedna nabere kaj več vode, in zaenkrat ne pobirava rezervacij za naprej. Pri kulinariki trmasto vztrajava, da se vse, kar ponudiva, pripravi v naši mali kuhinji, tako štruklje kot kruh pripravimo vse sami.”

Kaj pa preostala mesta?

Koče si sledijo tako:

2. mesto: Lavričeva koča na Gradišču

3. mesto: Koča na Žavcarjevem vrhu

4. mesto: Dom na Kofcah

5. mesto:  Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih

Sledijo še Koča na Dobrči, Pogačnikov dom na Kriških podih, Koča na Blegošu in Zasavska koča na Prehodavcih.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.