150 gasilcev se je celo noč borilo z obsežnim požarom nad Rakitovcem

Črna kronika 08. Feb 202313:18
Požar nad Rakitovcem
Obsežen požar nad Rakitovcem (FOTO: PGD Komen)

Požar, ki je včeraj popoldne izbruhnil nad Rakitovcem, je omejen. Gasilci ostajajo na nekaterih žariščih, kjer lahko ob močnem vetru občasno spet zagori.

Približno 150 gasilcev se je minulo noč borilo s požarom, ki je v torek popoldne izbruhnil nad naseljem Rakitovec v občini Koper. Trenutno je požar omejen, ostaja pa na požarišču še nekaj deset gasilcev, ki se ob močnem vetru in temperaturah pod lediščem spopadajo s posameznimi žarišči, kjer občasno spet zagori.

Na centru za obveščanje so informacijo o požaru prejeli v torek ob 17.27. Plameni so se hitro širili in okrog 19. ure so žareče obzorje videli tudi nekateri prebivalci 20 kilometrov oddaljenega Kopra.

Požarišče veliko med 50 in 100 hektari

Kot je povedal gasilec iz koprske brigade Luka Franca, ki je zjutraj prevzel vodenje intervencije, je gorelo na pobočjih Kavčiča in Lipnika nad vasjo Rakitovec ob meji s Hrvaško, ogenj pa se je razširil tudi proti Podgorju do hriba Golič. Povedal je, da je požarišče videti zelo veliko, ima pa zelo veliko t.i. jezikov, zaradi česar je površino zelo težko oceniti. Ocene se gibljejo med 50 in 100 hektarjev.

Ob poklicnih gasilcih iz Kopra, Sežane in hrvaškega Buzeta so v akciji sodelovali tudi prostovoljci iz vseh društev v slovenski Istri, pa tudi iz več društev v hrvaški Istri in kraški, postojnski ter ilirskobistriški regiji. Delali so v zelo težkih razmerah, saj je veter hitro širil plamene, voda v ceveh pa je zmrzovala.

Požar so omejili približno ob enih ponoči. Zdaj na območju ostaja 28 gasilcev z 10 vozili, je povedal Franca.

Na hrvaški strani po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina večje škode ni, ogenj je zajel približno od enega do dva hektarja površin, večinoma travo in nizko rastlinje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.