Brutalen napad sedmerice na mladoletnika: “Napadli so ju iz želje po nadvladi”

Črna kronika 18. Apr 202413:49 2 komentarja
Pretep v Celju
Foto: PU Celje

V začetku februarja letos je v Celju sedem oseb, od tega šest mladoletnih, napadlo dva mladoletnika. Pri tem so enega huje poškodovali, enega pa lažje. Na celjski policijski upravi so v preiskavi ugotovili, da so nasilneži mladoletnika napadli zaradi želje po nadvladi in vzbujanja strahu. Sedmerica je osumljena kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, hude telesne poškodbe, nasilništva in sodelovanja v skupini, ki stori kaznivo dejanje. Odzvala se je Dijaška skupnost Celje, ki je dogodek obsodila in opozorila na dejstvo, da se največ nasilja začne na spletu.

S celjske policijske uprave so sporočili, da so bili 3. februarja v jutranjih urah obveščeni o pretepu na Ljubljanski cesti v Celju.

S pomočjo posnetkov videonadzornih sistemov in zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je sedem oseb, od tega šest mladoletnih, napadlo dva mladoletnika. Pri tem so enega huje poškodovali, drugega pa lažje.

“V preiskavi smo ugotovili, da napadu skupine na dva mladoletnika niso botrovale medsebojne zamere in da napadena mladoletnika nista dajala povoda za nasilno dejanje. Nasilneži so ju napadli zaradi želje po nadvladi nad njima in drugimi mladostniki, vzbujanja strahu in uveljavljanja med vrstniki,” so zapisali na PU Celje.

Pretep v Celju
Foto: PU Celje

Poudarili so, da so tovrstna nasilna dejanja še posebej zahrbtna, zavržna in nedopustna. Mladoletnikov, nad katerima so se znesli, niso zaznamovale zgolj telesne poškodbe, temveč tudi občutek ponižanja in strahu, so dodali.

Sedmerica je sicer osumljena kaznivih dejanj sodelovanja v skupini, ki stori kaznivo dejanje, lahke telesne poškodbe, hude telesne poškodbe in nasilništva.

Tudi v Dijaški skupnosti Celje ostro obsojajo dogodek medvrstniškega nasilja. Kot so zapisali v odzivu, jih žalosti dejstvo, da je do fizičnega nasilja prišlo zaradi vzbujanja strahu in uveljavljanja pred vrstniki. “Takšnih in podobnih dokazovanj je med dijaki vse več, a zdi se nam, da z vseh strani premalo ukrepamo,” so zapisali.

Poudarili so, da bo njihova skupna prioriteta tudi v prihodnje povezovanje dijakov z raznovrstnimi projekti, ki ozaveščajo o nevarnostih medvrstniškega nasilja in o pomenu preventive, saj lahko podobni dogodki vodijo v številne težave z duševnim zdravjem.

Opozorili so tudi na dejstvo, da se večina sporov in trenj med mladimi začne na spletu. Vsekakor je treba omejiti občutljive spletne vsebine za mladoletne, obenem pa jih ozaveščati o pomembnih temah že v prvih razredih osnovne šole, saj bomo le tako zadevo delno izkoreninili iz družbe, so zapisali.

“Skupaj s PU Celje zadevo iz februarja jemljemo z največjo mero resnosti, saj ne smemo dopustiti širjenja nasilja po šolah in izven njih, še posebej, če se to sprevrže v množični izgred nad žrtvijo ali dvema,” so zapisali in pristojne pozvali k ukrepanju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje