Brutalni kolumbijski klan, ki ima svoje lovke tudi na Balkanu

Črna kronika 12. Jun 202212:20 > 12:35 0 komentarjev
Zalivski klan
PROFIMEDIA

Nedavno so prijeli dva moška iz Srbije in Hrvaške, ki naj bi bila člana močne kolumbijske kriminalne združbe, znane po svoji brutalnosti. Moški iz Srbije, stari znanec policije, naj bi bil leta 2010 vpleten tudi v umor 18-letnega Beograjčana. Velika mednarodna akcija je pred prijetjem na Hrvaškem potekala v več državah, policija pa je v akciji zasegla 4,3 tone kokaina v vrednosti okoli 250 milijonov evrov.

Omenjena moška sta bila člana paravojaške organizacije Gaitanistične samoobrambne sile (AGC), ki je bolje poznana pod imenom Zalivski klan (El Clan del Golfo). Gre za paravojaško enoto, ki pa se ukvarja tudi s preprodajo prepovedanih drog. Na leto naj bi pretihotapila med 180 in 200 tonami kokaina. Klan po nekaterih ocenah izvozi med 30 in 60 odstotki vsega kolumbijskega kokaina, podružnice pa naj bi imeli še v 25 državah po svetu.

Njihov vodja je bil do lanskega leta Dario Antonio Usuga, znan pod imenom Otoniel. Najbolj iskanega šefa narkokartelov v Kolumbiji so prijeli lani jeseni v težko dostopnem podeželskem predelu države. V aretaciji je sodelovalo 500 pripadnikov vojske in 22 helikopterjev, v celotni operaciji od njenega začetka do prijetja pa 1200 pripadnikov obveščevalnih služb, vojske in policije.

Vodjo Zalivskega klana so v državi preganjali že dalj časa. Leta 2016 je takratni predsednik Juan Manuel Santos obljubil milijon dolarjev za informacije, ki bi vodile do prijetja. Šef AGC je v odgovor obljubil 300 dolarjev za vsakega ubitega policista, kar je sprožilo množične umore policistov.

Dairo Antonio Usuga Otoniel
Dairo Antonio Usuga Otoniel med izročitvijo ZDA (PROFIMEDIA)

Maja letos pa je Kolumbija Otoniela izročila ZDA, kjer mu želijo soditi zaradi trgovine z drogo. Skupina AGC se je na izročitev odzvala z nasiljem in nemiri, ki so na severozahodu Kolumbije trajali štiri dni in v katerih je umrlo 26 ljudi. Pripadniki so ubili več policistov, zažigali so vozila, blokirali promet in prebivalcem prepovedali zapuščati svoja stanovanja, je poročal Colombia reports. Ulice mest so samevale, trgovine so bile zaprte, prekinjene pa so bile tudi vse prometne povezave z ostalim delom države. Izročitve pa to ni ustavilo in Otoniela čaka sojenje v ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!