Prijeli najbolj iskanega kolumbijskega preprodajalca drog

Svet 24. Okt 202107:57 0 komentarjev
Dario Antonio Usuga Otoniel
Profimedia

Kolumbijske oborožene sile so prijele vodjo kolumbijskega mamilarskega kartela Daira Antonia Usugo. ZDA so zanj razpisale 5 milijonov dolarjev nagrade.

V soboto je bil prijet Dario Antonio Usuga, najbolj iskani preprodajalec drog v Kolumbiji in vodja kartela “Zalivski klan”. Akcijo sta izvedeli kolumbijska vojska ter policija.

Informacijo je v televizijskem nagovoru sporočil kolumbijski predsednik Ivan Duque. Pozneje so kolumbijske oborožene sile objavile posnetke vklenjenega Usuge, znanega tudi kot Otoniel.

“To je največji udarec za trgovino s prepovedanimi drogami v naši državi v tem stoletju,” je po poročanju britanskega BBC dejal Duque, “Primerja se lahko samo z padcem Pabla Escobarja leta 1990.”

Za informacije, ki bi pripeljale do prijetja Usuge, je kolumbijska vlada razpisala 800.000 dolarjev (687.000 evrov) nagrade. Združene države Amerike pa so ponujale pet milijonov dolarjev (4,3 milijone evrov).

“Zalivski klan” so kolumbijske oblasti opisovale kot najmočnejšo kriminalno organizacijo v državi. Imel naj bi okoli 1.800 oboroženih članov, ki naj bi jih rekrutiral predvsem iz skrajno desnih parlamentarnih skupin.

Usuga se bo moral braniti pred obtožbami o tihotapljenju kokaina v ZDA, ubojih policistov ter rekrutiranju otrok v svojo organizacijo, še poroča BBC. Obtožnico zoper njega so v ZDA vložili že leta 2009.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!