Celjski policisti izsledili požigalca, ki je požare podtikal skoraj leto dni

Črna kronika 16. Maj 202412:53 1 komentar
Celjski policisti so izsledili 38-letnega požigalca.
Celjski policisti so izsledili 38-letnega požigalca. (Foto: PU Celje)

Celjski policisti so izsledili 38-letnega moškega, ki je skoraj leto dni po mestu podtikal požare in povzročil za več tisočakov škode. Na lokacije je postavljal hitro vnetljive pakete ali pa požare zanetil z molotovko. Policisti so mu prostost že odvzeli, v hišni preiskavi pa odkrili več pripomočkov za podtikanje požarov.

Vse skupaj se je začelo z manjšimi požari v smetnjakih, na travnikih in drugih površinah, ki so jih v več primerih pogasili občani sami, pojasnjujejo na Policijski upravi (PU) Celje. A dejanja 38-letnega Celjana so se stopnjevala toliko, da policistom ni preostalo drugega, kot da okrepi opazovalne službe na Celjskem. Izvajali so tudi večtedenske poostrene nadzore, v katerih so preverjali identiteto večjega števila ljudi.

Aktivnosti so se očitno obrestovale, saj so osumljenega izsledili.

Požari, ki jih je zanetil 38-letni Celjan, so se začeli maja lani in nadaljevali vse do aprila letos.

27. maja lani je požar podtaknil pri leseni ograji podjetja na Iršičevi ulici v Celju. Ograja se je vnela, nastalo je za okoli 1.000 evrov škode. 24. julija je nato na isti ulici zanetil požar na paletah v ograjenem skladiščnem prostoru podjetja, 18. avgusta pa je na Jamovi ulici v večernih urah s pomočjo vnaprej pripravljenega, hitro vnetljivega paketa zakuril leseni del ograje stanovanjskega objekta.

Zgolj pet dni kasneje je v dopoldanskih urah na območju Ceste na grad odvrgel molotovko in s tako zakuril drevje. “Hujše posledice so s hitrim prihodom na kraj preprečili gasilci,” pravijo na PU Celje.

23. septembra je osumljeni na Ipavčevi ulici v Celju zakuril poslovni objekt. “Na leseni del je nastavil vnaprej pripravljen hitro vnetljiv paket, ga prižgal ter s tem povzročil požar,” so pojasnili na PU Celje. Požar se je razširil na večji del objekta, nastalo pa je za 50 tisočakov škode. Požar so v sodelovanju z gasilci prostovoljnih društev pogasili gasilci Poklicne gasilske enote Celje.

Celjski policisti so izsledili 38-letnega požigalca. Celjski policisti so izsledili 38-letnega požigalca.
Celjski policisti so izsledili 38-letnega požigalca. (Foto: PU Celje)
Celjski policisti so izsledili 38-letnega požigalca. Celjski policisti so izsledili 38-letnega požigalca.
Celjski policisti so izsledili 38-letnega požigalca. (Foto: PU Celje)
Celjski policisti so izsledili 38-letnega požigalca. Celjski policisti so izsledili 38-letnega požigalca.
Celjski policisti so izsledili 38-letnega požigalca. (Foto: PU Celje)

Na podoben način je na istem objektu ogenj podtaknil še 26. marca letos in tako povzročil še za 10.000 evrov škode. Znesek bi bil lahko še večji, a so večjo škodo gasilci s hitro intervencijo preprečili.

Na isti ulici je udaril tudi 3. oktobra lani, ko je ponoči na zunanjem delu trgovine namestil vnaprej pripravljeno vnetljivo snov ter zanetil požar in s tem povzročil nevarnost za večjo premoženjsko škodo na objektih v bližini zanetenega požara. 30. aprila letos pa je ob robu gozda na Dolarjevi ulici v suho listje odvrgel prižgan vnetljiv paket. “Na srečo je požar v začetni fazi opazil občan in ga pogasil ter s tem preprečil večjo škodo,” so zapisali na PU Celje, kjer so dodali, da je bilo podobnih dogodkov zagotovo še več.

V hišni preiskavi našli več pripomočkov za podtikanje požarov

Policija je pri 38-letniku opravila hišno preiskavo, v kateri je našla in zasegla več predmetov oziroma pripomočkov, ki jih je uporabljal za podtikanje požarov. “Zasegli smo mu tudi nekaj prepovedanih drog ter več predmetov, prirejenih za napad, ki sodijo med hladno orožje, ki je v skladu z določili zakona o orožju prepovedano. Zaradi slednjega smo zoper njega uvedli postopek o prekršku.”

Moškega so s kazensko ovadbo zaradi suma treh požigov, dveh poškodovanj tuje stvari in treh primerov povzročitve splošne nevarnosti privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor. Preiskavo preostalih kaznivih dejanj, za katera policija sumi, da jih je storil 38-letnik, pa intenzivno nadaljujejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje