Po informacijah N1 dijak, ki naj bi načrtoval napad, orožja ni imel

Črna kronika 25. Jan 202411:32 > 14:28 8 komentarjev
Učilnica
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Na eni od ljubljanskih šol naj bi dijak načrtoval strelski napad. Po informacijah N1 orožja ni imel, prav tako ni načrtoval pokola po beograjskem zgledu. Na Policijski upravi Ljubljana so zaradi interesa preiskave z informacijami skopi, so pa potrdili, da so ta teden zaradi suma groženj posredovali na eni od izobraževalnih ustanov na območju Ljubljane. Vodstvo šole, ki je bilo o načrtovanem napadu obveščeno anonimno, je mladoletnega dijaka začasno izključilo.

Da obstaja morebitna varnostna grožnja, je bilo vodstvo šole anonimno obveščeno v torek, je za N1 potrdila ravnateljica dotične srednje šole. Po naših informacijah so prejeli informacijo, da eden od dijakov načrtuje napad.

Vodstvo je nemudoma stopilo v stik s policijo in obvestilo druge pristojne ustrezne institucije. Šola se je pogovorila tudi z enim od staršev osumljenega, mladoletnega dijaka pa je začasno suspendirala.

Učitelji so se danes pogovorili še z ostalimi dijaki. V podrobnosti sicer niso zahajali, saj kriminalistična preiskava še poteka, so jih pa opozorili, naj bodo pozorni na učence, ki so odmaknjeni oziroma osamljeni.

V zgodnjih popoldanskih urah so po informacijah N1 obvestilo o dogajanju prejeli tudi starši učencev. V obvestilu je ravnateljica zanikala določene informacije, ki krožijo v javnosti: dijak orožja ni imel, prav tako po njenih besedah ni načrtoval pokola po beograjskem zgledu, ko je 13-letni učenec ustrelil devet učencev in varnostnika.

Danes je pouk v dotični šoli potekal normalno, dijaki po informacijah ravnateljice zaradi morebitnega strahu niso ostali doma.

Ravnateljica je v obvestilu staršem sporočila, da se je zaradi torkovega dogodka odprl prostor za pogovor o tem, kaj mladostniki v današnjem času dojemajo kot hec oziroma šalo. “Velikokrat sem slišala poved: ‘Ne, ravnateljica, on se je samo hecal.’ Meni, policiji in vam pač ni do smeha.”

Poteka kriminalistična preiskava

Ljubljanski policisti so v sodelovanju s šolo in starši izvedli prve nujne ukrepe za zagotavljanje varnosti življenja in zdravja ljudi ter varnosti premoženja, “ki jih bomo izvajali, dokler bo to potrebno”, so zapisali.

Dodali so, da so zavarovali dokaze, zdaj pa nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Drugih informacij o postopku, ki še poteka, zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov ne razkrivajo. “O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.”

Pojasnili so še, da se na vsak tovrstni primer vedno odzovejo, ob prijavi ali zaznavi groženj pa nemudoma izvedejo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj. Ob tem preverijo vse okoliščine, ukrepajo v skladu s pristojnostmi in o tem obveščajo pristojne službe.

“Hkrati pozivamo vse, ki imajo kakršnekoli informacije o kakršnemkoli nasilju, grožnjah ali drugih kaznivih ravnanjih, da o tem takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na številko 080 1200. Poziv o prijavi suma kaznivih ravnanj v šolskem okolju velja tako za delavce šole, starše, učence kot tudi vse ostale, ki imajo o tem kakršnekoli informacije,” so še pozvali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje