Islandija znižala stopnjo opozorila pred izbruhom vulkana, nevarnost še ni mimo

Svet 23. Nov 202315:17 0 komentarjev
Grindavik, Islandija
Foto: Raul Moreno/SOPA/PROFIMEDIA

Nevarnost izbruha ognjenika na območju mesta Grindavik na jugozahodu Islandije je trenutno majhna. Zaradi tega so pristojni organi znižali stopnjo opozorila, so sporočili z otoka. Posodobljeno opozorilo je začelo veljati danes. V državi se je medtem zmanjšalo število potresov, ki so v zadnjih tednih napovedovali izbruh vulkana.

Kljub temu nevarnost še ni povsem mimo. V vulkanskem sistemu Svartsgeni severno od Grindavika se namreč tla še naprej dvigujejo, tekoča magma pa bi lahko stekla v podzemni predor pod mestom, je pojasnila islandska civilna zaščita. Posebna nevarnost pred izbruhom še vedno obstaja na območju severovzhodno od mesta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pod Grindavikom, ki leži okoli 40 kilometrov jugozahodno od prestolnice Reykjavik na polotoku Reykjanes, poteka približno 15 kilometrov dolg predor za magmo. Približno 3.700 prebivalcev mesta, ki ga je v zadnjih tednih dnevno streslo tudi po več sto potresov, so zaradi nevarnosti izbruha pred skoraj 14 dnevi evakuirali, v državi pa so razglasili izredne razmere.

Grindavik, Islandija
Foto: Raul Moreno/SOPA/PROFIMEDIA

V luči zmanjšanja jakosti potresov so oblasti prebivalcem od prejšnjega tedna večkrat dovolile, da se za kratek čas vrnejo domov in vzamejo svoje stvari. Po podatkih islandske civilne zaščite bo odslej priložnosti za to več.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!