Ministrstvo za okolje ne bo odredilo odstrela medvedke z mladičema

Črna kronika 24. Jan 202209:27 > 17:20 3 komentarji
Medved
Piotr Skrzypiec/BOBO

Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo Anton Harej je dejal, da je odstrel v pristojnosti ministrstva za za okolje in prostor, po njegovem osebnem mnenju pa so izpolnjeni pogoji za interventni odvzem. Lovec, ki ga je medvedka vrgla približno deset metrov globoko, si je zlomil roko in poškodoval rebra. Z okoljskega ministrstva so medtem za N1 sporočili, da odločbe za odstrel medvedke z mladičema ne bodo izdali.

Po napadu medvedke na lovca v gozdu med hriboma Baba in Mali Javornik pri Postojni za zdaj še ni znano, ali bo sledil odstrel.

Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Anton Harej je spomnil, da na ministrstvu že dalj časa opozarjajo, da je v Sloveniji prevelika populacija tako medveda kakor volka. Če smo ob vstopu v EU imeli približno 300 medvedov in 40 volkov, je po ocenah v državi zdaj kar 1200 medvedov in 120 volkov.

“To je bistveno preveč glede na to, kar si naš prostor, naše območje sploh lahko privošči. Bojim se, da to ne bo osamljen primer,” je posvaril.

Odločitev v rokah ministrstva za okolje in prostor

Harej je opozoril, da je odločitev glede medvedke v pristojnosti ministrstva za okolje in prostor. Sam tako ne more komentirati, kako se bo v konkretnem primeru odzval zavod za gozdove in kakšno stališče bo pripravilo okoljsko ministrstvo, sam pa meni, da so izpolnjeni pogoji za interventni odvzem.

Z okoljskega ministrstva so medtem za N1 sporočili, da gre po njihovih prvih informacijah pri napadu za dogodek, ko se je medvedka počutila ogroženo. “Po preučitvi dogodka in po posvetu s strokovnjakom Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) ministrstvo za okolje v tem primeru ni izdalo odločbe za odvzem iz narave z odstrelom medvedke z mladičema,” so še zapisali in dodali, da je medved v osnovi plašna žival, ki se srečanjem s človekom pravilom izogne. Človeka tako nikoli ne zasleduje oziroma ga ne lovi kot plen za hrano, napade pa ga le v primeru, če se počuti ogroženega.

Lovec: Vrgla me je po skalah 10 metrov globoko

Kot smo poročali, je v nedeljo okoli 10. ure v gozdu med hriboma Baba in Mali Javornik pri Postojni medvedka napadla in poškodovala moškega. Gre za 63-letnega lovca Benjamina Purgerja iz Vipavske doline, ki je na omenjenem območju sodeloval v skupnem pogonu jelenjadi, je poročala Televizija Slovenija.

Purger je za Televizijo Slovenija opisal, da je najprej mislil, da gre za divjega prašiča, ko je dojel, da gre za medvedko, pa je proti njej enkrat ustrelil in začel mahati ter kričati. Medvedka je planila nanj.

“Prijela me je za hrbet in potegnila, vame zapičila zobe in me vrgla po skalah kakšnih deset metrov globoko,” je poškodovani lovec opisal za Televizijo Slovenija. Za tem je medvedka prišla do njega, ga prijela za nogo, pregriznila čevelj in en prst, je opisal.

Napadenega lovca so prepeljali v Zdravstveni dom Postojna, kjer so zdravniki potrdili, da ima zlomljeno roko na dveh mestih, poškodovana rebra in več ran na hrbtu. Po poročanju Televizije Slovenija so ga popoldne oskrbeli še v šempetrski bolnišnici in ga kmalu odpustili domov.

63-letni lovec je dodal, da je medveda sicer že večkrat srečal, ga pa ta žival ni še nikoli napadla.

Napadi niso pogosti

Medvedka, ki je moškega napadla, ima po navedbah policije dva mladička. Znano je, da žival v takšnih okoliščinah pogosteje napade, saj želi zaščititi mladičke, kljub temu pa so napadi redki.

“Navadno je tako, da se medvedka z mladiči umakne. Razen če pride lovec ali kakšna druga oseba, denimo rekreativec, med medvedko in mladiča,” je za Televizijo Slovenija opisal Branko Peternelj, ki je bil v nedeljo na lovu skupaj z napadenim lovcem.

Pravi, da se mu je že nekajkrat zgodilo, da se mu je medvedka približala tudi na dvajset ali trideset metrov, a se je zmeraj umaknila.

Medveda so v soboto popoldan na začetku strme poti opazili tudi upravljalci koče na Kriški gori in pohodnike pozvali k dodatni previdnosti.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje