Po požaru, ki ga je povzročil ognjemet z jahte, policija aretirala 13 ljudi

Črna kronika 22. Jun 202417:39 > 21:20 5 komentarjev
Grški otok Kalymnos
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na grškem turističnem otoku Hidra južno od Aten je v petek zvečer izbruhnil gozdni požar. Kot so danes sporočili gasilci, ga je zanetil ognjemet z ene od jaht, kar je močno razburilo prebivalce in sprožilo burne odzive na družbenih omrežjih. Policija je popoldne aretirala 13 ljudi, osumljenih povzročitve požara.

Po navedbah gasilcev so ognjeni zublji uničili edini borov gozd na otoku Hidra na težko dostopnem kraju brez ceste. Požar je sicer že pod nadzorom. Župan otoka Giorgos Kukudakis je za grško javno televizijo ERT povedal, da je ogorčen, ker nekateri ljudje tako neodgovorno netijo požare. Novica je sprožila burne odzive tudi na družbenih omrežjih.

Policija je popoldne aretirala 13 ljudi, osumljenih povzročitve požara. V nedeljo bodo privedeni pred tožilca, poroča britanski Guardian. Policija drugih podrobnosti o osumljencih ni podala.

Grčija je pred kratkim poostrila kazni za požige. Storilcem zdaj grozi do 20 let zapora in denarna kazen do 200.000 evrov. Grške oblasti opozarjajo, da zaradi močnega vetra in visokih temperatur obstaja zelo velika nevarnost gozdnih požarov. V zadnjih dneh so se grški gasilci sicer spopadali z okoli 45 požari v naravi. V požaru na polotoku Peloponez je umrl 55-letni moški. Prebivalci več vasi so morali zapustiti svoje domove.

Državo je prejšnji teden zajel prvi letošnji vročinski val, temperature so ponekod presegle 44 stopinj Celzija. Požari so v Grčiji pogosti, v zadnjem obdobju pa so zaradi vse bolj vročih, suhih in vetrovnih poletij postali še posebej uničujoči.

Požar v vasi Latas (Foto: Giorgos Moutafis/REUTERS)
Foto: Giorgos Moutafis/REUTERS
Foto: Giorgos Moutafis/REUTERS
Foto: Giorgos Moutafis/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje