Na sojenju za poskus uboja v Poljanski dolini zaslišana izvedenca

Črna kronika 09. Feb 202218:15 0 komentarjev
sodišče
Tina Kosec/BOBO

Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje Jošku Šinkovcu, ki je avgusta lani na Hotavljah s pohodnimi palicami napadel svojega svaka. Tožilstvo mu očita poskus uboja, sam pa krivde po obtožnici ne priznava. Izvedenca za psihiatrijo in psihologijo sta pri njem ugotovila motnje, ne pa bistveno zmanjšane prištevnosti.

Na kranjskem okrožnem sodišču so danes v sojenje Jošku Šinkovcu zaslišali izvedenca za psihiatrijo in psihologijo. Izvedenca sta pri Šinkovcu, ki je avgusta lani na Hotavljah s pohodnimi palicami napadel svojega svaka, ugotovila motnje, ne pa bistveno zmanjšane prištevnosti.

Izvedenec za psihologijo Emil Benedik je na obravnavi povedal, da se obtoženi težje spoprijema z vsakdanjimi, čustveno obremenjujočimi situacijami ter se odziva nanje na manj zrel in manj konstruktiven način. Težje obvladuje svoja čustva in ima težave s presojo. Tako lahko tudi nevtralno situacijo interpretira, kot da mu ljudje hočejo nekaj slabega. Ob tem ima tudi težave z obvladovanjem jeze.

Izvedenec s področja psihiatrije Peter Pregelj je dejal, da pri obtožencu sicer ni mogoče ugotovitvi kakšne psihične motnje, zaradi katere svojih odzivov in impulzov ne bi mogel zavreti, potrebuje pa za to večji napor. To bi veljalo tudi, če ne bi užival alkohola, bi pa z abstinenco lahko verjetnost takšnih ravnanj zmanjšal.

Zagovornica Mateja Likozar Rogelj je po zaslišanju predlagala postavitev še enega izvedenca psihiatrične stroke, da bi ugotovil dejanski vzrok obtoženčevega reagiranja. To bi bilo po njenem mnenju treba ugotoviti tako zaradi nadaljnje obravnave obtoženca v zvezi z očitanim kaznivim dejanjem kot tudi za odpravo morebitnih negativnih situacij v prihodnje.

Tožilka Marija Marinka Jeraj je ocenila, da je Pregelj že v svojem pisnem mnenju jasno opisal vse tisto, kar mu je bilo naloženo, in da je tudi danes jasno ter razumljivo odgovoril na zastavljena vprašanja ter da to za potrebe tega kazenskega postopka zadostuje. Tako je ocenila tudi sodnica Andrijana Ahačič, ki je dokazni predlog obrambe zavrnila. Sojenje pa se bo nadaljevalo 14. marca.

Za poskus uboja do 15 let zapora

40-letni Šinkovec, ki je gluh od rojstva in se s sodiščem sporazumeva s pomočjo tolmačke za slovenski znakovni jezik, je v svojem zagovoru povedal, da svaka ni hotel ubiti, napadel pa ga je zaradi provokacij. Izpostavil je, da je dogodku 17. avgusta na dvorišču družinske hiše na Hotavljah v Poljanski dolini botroval splet okoliščin. “Udaril sem ga zato, ker sem bil že sit teh stalnih provokacij in sem čutil, da se moram braniti,” je povedal na začetku sojenja decembra lani.

Oškodovanec in njegova žena ter obtoženčeva sestra sta na drugi strani poudarila, da ni bilo nikdar nikakršnih provokacij, temveč sta vedno na vse načine skušala Šinkovcu le pomagati. Pojasnila sta, da ju je obtoženi že večkrat brez razloga napadel in da se ga bojita. Navedbe zakoncev so potrdile tudi druge priče. Šinkovec v času sojenja ostaja v priporu, grozi pa mu do 15 let zapora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!