Neznanec na piranskem Židovskem trgu oskrunil judovski simbol

Črna kronika 16. Maj 202410:33 > 12:01 1 komentar
Oskrunjena Davidova zvezda
Oskrunjena Davidova zvezda (Foto: Občina Piran)

Na piranskem Židovskem trgu je neznanec s klesanjem oskrunil kamniti relief z Davidovo zvezdo. Ni še znano, ali je poškodba izraz antisemitskih prepričanj. Občina dejanje ostro obsoja.

Na enem od portalov na piranskem Židovskem trgu je neznanec s klesanjem oskrunil kamniti relief z Davidovo zvezdo.

Občina Piran je za N1 povedala, da skrunitev verskega simbola najostreje obsoja. “Gre za zavržno in popolnoma nesprejemljivo dejanje, še zlasti v skupnosti, ki temelji na vrednotah strpnosti, spoštovanja in sobivanja različnih kultur,” so dejali. Napovedali so čimprejšnjo obnovo zvezde.

Na policiji so za Primorske novice pojasnili, da preiskujejo sum kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Potrdili so, da so obvestilo o poškodovanem simbolu prejeli v torek popoldne.

V sredo so na policiji še čakali na odgovor Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ali gre pri omenjenem simbolu tudi za obeležje posebnega kulturnega pomena. Včeraj še nihče ni mogel izključiti, ali je poškodba izraz antisemitskih prepričanj posameznikov ali gre za vandalizem.

Poškodovani simbol judovstva je ob vodenju skupine turistov opazila vodnica Zora Mužinić, ki je tudi članica sveta Krajevne skupnosti Piran.

Oskrunjena Davidova zvezda
Oskrunjena Davidova zvezda (Foto: Občina Piran)

Židovski trg je še edini pričevalec nekdaj pomembne judovske skupnosti v Piranu, zato predstavlja tudi turistično točko, ki jo obiskujejo predvsem ameriški turisti judovskega rodu, so dodali v časniku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje