Neznanec naj bi v okolici ljubljanske šole v črn avtomobil vabil mlajšo učenko

Črna kronika 29. Nov 202319:05 0 komentarjev
Policijski kombi v Ljubljani
Fotografija je simbolična. (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Na križišču v bližini ene od ljubljanskih osnovnih šol naj bi neznanec mlajši učenki ponujal bombone in jo skušal zvabiti v avtomobil. Šola je dogodek prijavila policiji in obvestila starše, ki jim svetuje, da se z otroki pogovorijo o tem, kako ravnati v podobnih primerih.

Starši učencev, ki obiskujejo ljubljansko Osnovno šolo Kolezija, so prejeli obvestilo, da naj bi neznanec v sredo v bližini šole v avtomobil skušal zvabiti mlajšo učenko.  Na križišču Gerbičeve in Krimske ceste naj bi se ustavil črn avtomobil, iz njega pa naj bi izstopil neznanec, ki je deklico skušal v avto zvabiti z mahanjem in bomboni. Točnega podatka o znamki avtomobila šola nima, so pa v sporočilu zapisali, da bi šlo lahko za VW passat.

Šola je obvestila policijo, z dogajanjem pa seznanila tudi vse učitelje, ki se bodo preventivno pogovorili z učenci in jim svetovali, kako je smiselno ravnati v podobnih situacijah. Šola je v sporočilu, ki so ga pristojni poslali staršem, pozvala, da se z otroki pogovorijo tudi doma. “Za tak pogovor si vzemite dovolj časa, povežite se z otrokom in resno odgovorite na vsa otrokova vprašanja. Otrokom tudi pojasnite, da po njih nikoli ne bi poslali osebe, ki je oni ne bi poznali,” so priporočili.

Z vprašanji o dogodku smo se obrnili tudi na PU Ljubljana, kjer so nam zagotovili, da odgovore prejmemo jutri.

Sicer so policisti v preteklosti ob takih dogodkih podobno kot pristojni na omenjeni šoli svetovali pogovor z otroki. Ob tem so opozorili, da vsak stik in komunikacija z neznano osebo še ne pomenita nevarnosti. Starši naj otroke naučijo, da lahko neznani osebi odgovorijo na vprašanje, vendar se z njo ne zapletajo v pogovor in ostanejo na varni razdalji. Prav tako pa naj z neznanci ne odhajajo nikamor, od njih ne sprejemajo ponujenih stvari in jim ne sledijo v avtomobil.

Prav tako naj starši najmlajšim pojasnijo, da si v takšnih primerih zapomnijo čim več podrobnosti. Če srečajo neznanca, naj se raje umaknejo in pokličejo starše ali prosijo za pomoč drugega odraslega. Odgovornost odraslih pa je, da otroku prisluhnejo, ga zaščitijo in pomagajo po najboljših močeh ter o dogajanju nemudoma obvestijo policijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!