O obsodilni sodbi za poskus uboja v Poljčanah še enkrat višje sodišče

Črna kronika 21. Mar 202413:30 0 komentarjev
višje sodišče Maribor
Fotografija je simbolična (Foto: N1)

Senat mariborskega višjega sodišča je danes obravnaval pritožbo obrambe Aljaža Verhovnika, ki ga je okrožno sodišče decembra lani obsodilo na pet let zapora za poskus uboja maja 2022 v Poljčanah. Do obsodilne sodbe je sicer prišlo potem, ko je tožilstvo tik pred koncem očitke prekvalificiralo iz poskusa umora. Višje sodišče bo izdalo pisno sodbo.

Okrožno sodišče v Mariboru je po spremenjeni obtožnici skoraj v celoti uslišalo predlogu tožilke Mateje Artenjak, ki je sicer zahtevala še leto višjo kazen, po izrečeni sodbi pa sta bila zadovoljna tako tožilstvo kot zagovornik Igor Weindorfer.

Po prebrani pisni obtožnici se je slednji vseeno odločil za vložitev pritožbe, saj meni, da je sodišče kršilo določila kazenskega postopka. To je med drugim utemeljil s tem, da je tožilstvo očitke sicer prekvalificiralo v nižje kaznivo dejanje, vseeno pa naj bi sodišče pri izreku kazni obtoženemu očitalo nekatera hujša dejanja, kar je posledično vplivalo na višino kazni.

Prav tako obramba prvostopenjskemu sodišču očita, da pri izreku kazenske sankcije kljub priznanju ni upoštevalo nobenih omilitvenih določb. Verhovnik namreč od začetka sojenja ni tajil napada, se pa ni strinjal z obtožnico za poskus umora. Slednjega je tožilstvo spremenilo šele tik pred koncem sojenja, pred tem pa mu ni omogočilo zagovora v smeri kaznivega dejanja, za katerega je bil nato obsojen.

Obtoženi se je za napad opravičil

“Obtoženi se je za napad opravičil in povedal, da mu na kraj pameti ne pade, da bi še kdaj ponovil kaj podobnega,” je dejal Weindorfer, ki ga je zmotilo tudi dejstvo, da je sodnica v sodbi kot o oteževalni okoliščini pisala o tem, da je obtoženi oškodovanca zabodel v vitalne dele telesa, kar je po njegovem že tako del opisanega kaznivega dejanja in zato ne bi smela tega razumeti kot dodatno oteževalno okoliščino.

Senatu višjih sodnic je zato zagovornik predlagal, da sodbo razveljavi ali pa Verhovniku izreče nižjo kazen. Na drugi strani je državni tožilec Tilen Ivič takšni argumentaciji pritožbe v celoti nasprotoval in predlagal, da izrečeno kazen potrdijo.

Verhovnik je že maja 2022 priznal napad na nekdanjega partnerja svoje žene in bil za poskus umora obsojen na sedem let zapora, a je višje sodišče tedaj razveljavilo sodbo in jo vrnilo prvostopenjskemu sodišču.

Poskus uboja se je zgodil 16. januarja 2022 v poznih večernih urah, ko se je takrat 24-letni Verhovnik pripeljal v Poljčane in nekdanjega partnerja svoje žene pričakal v bližini njegovega doma ter ga napadel. Z nožem ga je večkrat zabodel, nato pa je oškodovancu uspelo pobegniti. Najprej je bila sicer za pomoč pri dejanju obtožena tudi njegova partnerka, a je tožilstvo obtožnico zoper njo pozneje umaknilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!