Okužbe z antraksom na Hrvaškem: šest ljudi z blažjo okužbo, poginilo 107 živali

Črna kronika 18. Jul 202214:23 > 14:24 0 komentarjev
govedo
Foto: PROFIMEDIA

Na hrvaškem veterinarskem inštitutu so v soboto potrdili sum na prisotnost vraničnega prisada oziroma antraksa pri dveh poginulih živali, so sporočili s hrvaškega ministrstva za kmetijstvo. Zaradi suma okužbe z antraksom so v splošno bolnišnico v Sisku doslej sprejeli šest ljudi, med njimi dva otroka. Vsi so imeli blažjo obliko bolezni.

Po neuradnih podatkih je na območju Naravnega parka Lonjsko polje in v okolici kraja Osekovo v zadnjih dveh tednih poginilo najmanj 107 glav govedi. Sumijo, da je bil razlog vseh smrti antraks oziroma vranični prisad, piše hrvaški časnik Večernji list.

Prve živali so začele poginjati 1. julija, a njihovi lastniki niso vedeli, da gre za antraks. Ker se govedo na tem območju prosto pase, se okužba širi razmeroma hitro.

Z ministrstva za kmetijstvo so sporočili, da z državnim inšpektoratom že izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe na območju pašnikov pri Osekovu in v Naravnem parku Lonjsko polje.

Bolniki, ki so jih sprejeli v bolnišnico v Sisku, so kazali blažje simptome bolezni, zato so jih po zdravniški oskrbi odpustili domov. Vsi so bili v stiku z okuženimi živalmi.

Vranični prisad ali antraks je nalezljiva bolezen predvsem rastlinojedih živali, ki jo povzroča bacil antraksa. Ljudje se z njo najpogosteje okužijo ob stiku z okuženo živaljo ali okuženim izdelkom živalskega izvora. Najpogostejša in tudi najlažja oblika bolezni je kožni antraks, za katerega so značilna omejena območja z gnojnim vnetjem in črno krasto na koži ter srbečica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!