Obtožnica Evropskega javnega tožilstva pripeljala do prve sodbe v Sloveniji

Slovenija 18. Jul 202210:16 > 13:12 1 komentar
Evropsko javno tožilstvo: Laura Kövesi
Laura Kövesi/Profimedia

Okrajno sodišče v Mariboru je v začetku julija izdalo prvo obsodilno sodbo v obtožnici, ki jo je vložilo Evropsko javno tožilstvo (EPPO). Vsi trije obtoženi – dve fizični in ena pravna oseba – so bili spoznani krive poskusa goljufije na škodo proračuna Evropske unije, so danes sporočili iz EPPO.

Oba obtožena, direktorja dveh podjetij, sta delovala v sostorilstvu in predložila lažne izjave in dokumente na javni razpis slovenskega ministrstva za infrastrukturo za sofinanciranje nakupa in namestitve naprav za proizvodnjo električne energije, so sporočili iz EPPO. Ta projekt je bil financiran iz kohezijskega sklada EU.

S tem dejanjem sta obtožena poskušala zavesti ministrstvo, da bi za podjetje, ki ga je vodil prvi obtoženi, pridobila nepovratna sredstva v vrednosti 31.300 evrov. Vendar je ministrstvo pravočasno odkrilo poskus goljufije in subvencije ni izplačalo, so sporočili.

Direktorja obeh podjetij sta obsojena na sedem mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let. Podjetje pa je obsojeno na plačilo 10.000 evrov globe s preizkusno dobo dveh let. Sodba še ni pravnomočna.

Sodba se nanaša na podjetje Ograček in družbo Rea Solar

Po poročanju portala Vestnik se sodba Evropskega javnega tožilstva nanaša na podjetje Ograček, ki je sicer hčerinska družba Javnega podjetja center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop). Podjetje Ograček se je prijavilo na javni razpis ministrstva za infrastrukturo za pridobitev sredstev za sofinanciranje izgradnje sončnih elektrarn.

Ministrstvo je podjetju dodelilo 31.300 evrov sredstev, lani pa je podjetje Ograček vložilo zahtevek za izplačilo teh nepovratnih sredstev.

Po mnenju EPPO sta kaznivo dejanje storila direktor podjetja Ograček in direktor izvajalca del podjetja Rea Solar, saj naj bi sklenila lažen aneks k osnovni pogodbi o izvedbi investicije in ga posredovala na ministrstvo.

Med drugim je sporno, da je v času razpisa za pridobitev finančnih sredstev direktorsko mesto podjetij Cerop in Ograček zasedala ista oseba – Franc Cipot.

Direktorica podjetja Cerop Simona Biro je očitke o kaznivem dejanju zavrnila in za Vestnik pojasnila, da je bilo podjetje Rea Solar od Ogračka pooblaščeno za urejanje vse potrebne dokumentacije. Ministrstvo za infrastrukturo pa je zahtevek za izplačilo nepovratnih sredstev zavrnilo prav zaradi pomanjkljive dokumentacije in zadevo predalo tožilstvu. Biro je tako odgovornost za morebitno kaznivo dejanje usmerila na izvajalca del, torej družbo Rea Solar.

Kakšna je vloga Evropskega javnega tožilstva?

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom Evropske unije. Delovati je začelo junija lani, predseduje pa mu Laura Codruţa Kövesi. V projektu sodeluje 22 članic Unije, tudi Slovenija, ki pa je bila pod drobnogledom Evropske komisije, ker prejšnja vlada več mesecev ni imenovala delegiranih tožilcev.

Vlada je nato novembra le predlagala delegirana tožilca, in sicer Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja, a ta predlog je bil glede na odločitev vlade začasen. Kolegij EPPO je Frank Eler in Oštirja kljub temu potrdil za petletni mandat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje