Pedofila na Hrvaškem kaznovali z delom v društvu za otroke s posebnimi potrebami

Črna kronika 01. Sep 202216:28 2 komentarja
Fotografija je simbolična (PROFIMEDIA)

Moškega, ki so ga na Hrvaškem obsodili zaradi spolnega zlorabljanja 10-letne pastorke, so kaznovali z družbenokoristnim delom v društvu za delo z otroki s posebnimi potrebami, je razkril hrvaški časnik 24sata. Tja ga je napotil probacijski urad pravosodnega ministrstva, ki je po mnenju ministra Ivana Malenice tudi odgovoren za napako.

Obsojenega pedofila iz Slavonije je sodišče kaznovalo z 11 meseci zapora, a so mu zaporno kazen spremenili v družbenokoristno delo. Probacijski urad v Osijeku ga je napotil na delo v zabavno-vzgojnem parku v enem od slavonskih mest, ki so ga zgradili izključno za delo z otroki s posebnimi potrebami. Tam je več mesecev opravljal fizična dela, kot so košenje trave, popravljanje ograje, barvanje naprav za igranje.

Kot piše Jutarnji list, v društvu, za katerega je obsojeni delal, niso vedeli, za kaj je obsojen. “Tega nikoli ne izvemo in tudi v konkretnem primeru nismo vedeli,” je za časopis dejal eden izmed zaposlenih v društvu. Po pripovedovanjih so v društvu s probacijskim uradom sicer sodelovali že dalj časa, vendar obsojenci nikoli niso imeli stika z otroki. Kot je za Jutarnji list dejal njihov vir iz društva, se je moški izkazal kot dober delavec, s katerim so bili zadovoljni. Kljub temu pa je na probacijskem uradu preveril vzrok obsodbe.

“Ko sem izvedel, da je bil obsojen zaradi pedofilije, sem bil najprej zgrožen. Urad sem vprašal, kako so lahko tega človeka poslali k nam,” je dejal zaposleni. Na uradu naj bi se opravičili in dejali, da bodo moškega umaknili iz društva, vendar se je zaposleni zavzel zanj. “To sem storil iz čisto človeških razlogov. Ponavljam, ta človek nikoli ni bil v stiku z nobenim otrokom, bil je odličen delavec in ljudem na probacijskem uradu sem rekel, da bom prevzel odgovornost zanj,” je za Jutarnji list dejal zaposleni.

Vendar je zgodba prišla v medije, ki so začeli poizvedovati o tem primeru, zato je urad za probacijo prejšnji teden obsojenca umaknil z delovnega mesta v društvu.

Primer je danes potrdil tudi pravosodni minister Ivan Malenica, ki je dejal, da je zanj odgovoren probacijski urad. “Vedno je odgovoren probacijski urad. Očitno je prišlo do napake, težko to razumem,” je izjavil. Minister je dejal še, da je nesprejemljivo in popolnoma nerazumljivo, da se je to zgodilo.

Napovedal je, da bodo v internem postopku ugotovili, kaj se je zgodilo in kdo je odgovoren za napako. Dodal je, da bodo, če bo treba, sankcionirali določene osebe. Kakšne sankcije bodo sprejeli, ni pojasnil, je pa poudaril, da bo treba spremeniti zakon, če se bo izkazalo, da gre za sistemsko napako.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje